Hjälper sina barn att fuska på provet

NYHETER

Är detta världsrekord i fusk?

Glöm anteckningar i handflatan eller på suddgummit.

I indiska delstaten Bihar lämnar föräldrarna rejäla fusklappar via fönstren.

Målet helgar medlen, heter det ju.

Och det verkar vara något som föräldrarna i den indiska delstaten Bihar verkar leva efter. Där är bra resultat på examensproven avgörande för barnen och familjens framtid.

När tiondeklassarna skrev sina examensprov i går var inga hjälpmedel som miniräknare tillåtna. Men det hindrade inte familjen att ”hjälpa till”, rapporterar Times of India.

Vanligt med fusk

Trots polisbevakning och andra åtgärder tog det helt enkelt saken – det vill säga fusklapparna – i egna händer och klättrade upp på skolbyggnaden för att ge den till den provskrivande eleven på insidan. Fusk är vanligt förekommande problem på skolor i landsbygdsområden i Indien, där det är stor konkurrens om jobben. Men det var många som blev förvånade av bilderna från Bihar och händelsen uppmräksammades i hela landet. Tv-kanalen NDTV kallade det för ”Parental guidance”, ungefär ”Föräldravägledning” på svenska. Hindustan Times beskrev i sin papperstidning bilden på de klättrande föräldrarna som ”Window of opportunity”, som direktöversatt blir ungefär ”Möjligheternas fönster”.

500 elever avstängda

Skolexperter säger att det utbredda fusket beror på djupare problem, som frånvarande lärare och bristfällig infrastruktur i skolan.

Myndigheterna i Bihar uppger att ungefär 500 elever i årskurs 10 stängdes av efter examensprovfusket.

ARTIKELN HANDLAR OM