Ännu mer mystik kring Putins frånvaro

avMatilda Andersson

Publicerad:
Uppdaterad:
1 av 2
Den här bilden skickades ut av rysk tv i fredags. Men filmen avfärdas nu som gammal och man säger att Kreml har möblerat om i Putins schema för att få filmklippet att se nytt ut.

Ett mystiskt byggarbete vid Röda torget, en skum helikopter som landar mitt i Moskva, anonyma brev som hävdar allvarlig sjukdom och anonyma källor som säger att ett stort offentliggörande väntas komma från Kreml.

Trots den ryska statstelevisionen i fredags visade bilder på Putin upphör inte ryktena om hans offentliga frånvaro. Och nu börjar det bli mystiskt på allvar.

Ryktena blir allt fler och allt mer mystiska sedan Rysslands president inte har gjort några offentliga framträdanden sedan mer än en vecka tillbaka. Det började med att han ställde in en resa till Kazakstan och sedan dess har han inte synts till. Senast han sågs var den 5 mars.

Kreml gick efter spekulationerna ut med information om att Putin var vid god vigör men att han helt enkelt inte filmats under de viktiga möten han haft och dagen efter visade den ryska statstelevisionen en film där Putin besökte Högsta domstolen. Men filmen avfärdas nu som gammal och man säger att Kreml har möblerat om i Putins schema för att få filmklippet att se nytt ut.

Vilda rykten på sociala medier

Så var är Putin om bilderna är falska? Under hashtaggen #WhereIsPutin på Twitter skriver ryssar att det pågår mystiska byggnationer på Röda torget som ingen vet vad de är till för och anonyma källor säger till ryska medier att journalisterna blivit tillsagda att hålla sig på hemmaplan eftersom ”ett stort offentligt tillkännagivande ska komma”. Man befarar därmed att något allvarligt hänt presidenten.

Andra uppger att man sett en helikopter landa vid Kreml mitt i Moskva och sammankopplar det med Putins frånvaro.

Ett annat ihärdigt rykte är att fåfängan återigen är orsaken till den offentliga frånvaron. 2012 försvann han också och sågs sedan med ett stelt och svullet ansikte som enligt källor tydligt hade blivit skönhetsopererat.

Rykten förnekas bestämt

Medier världen över spekulerar också. Den schweiziska tidningen Blick skriver att Putin befinner sig på BB med sin flickvän Alina Kabajewa och att hon ska ha fött en flicka, enligt uppgifter i Washington Post ett hemligt brev från en anställd på Moskvas sjukhus avslöja att Putin fått en stroke och Independent skriver om ryktena att presidenten har cancer. Alla tre teorier har dock kategoriskt förnekats av Kreml.

CNN lägger fram en ny tes. De hänvisar till ett blogginlägg som ska komma från en tidigare rådgivare till presidenten. Där står det att Vladimir Putin har blivit störtad genom en Kremlkupp och att han därmed förlorat makten.

Några bevis presenteras inte, men ett Instagraminlägg från Tjejeniens president Ramzan Kadyrov sägs stöda teorin eftersom han där skriver att det är viktigt att visa lojalitet mot Putin ”oavsett om han är på sin position eller inte”.

”Inte roligt längre”

Inte förrän Vladimir Putin syns i offentligheten igen eller att det framkommer vad som hänt honom kommer ryktena att sluta. Talespersonen Dmitry Peskov lyckas nämligen inte övertyga någon, trots idoga försök. Enligt Washington Post ska han frustrerat ha sagt ”det är inte roligt längre” när han för vilken gång i ordningen dementerat ytterligare ett rykte.

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM

Moskva

Ryssland