Bottenresultat för Moderaterna

1 av 7

avLisa Röstlund, Pär Karlsson, Martin Nilsson, Mathias Asplund

NYHETER

Det blev en fullständig katastrofkväll för statsminister Fredrik Reinfeldt och Moderaterna.

Sent i natt försökte han förklara varför partiet gjort sitt sämsta resultat i ett EU-val – någonsin.

– Vi har fått en tydlig signal av väljarna, säger han.

M:s valvaka på Norra Latin i centrala Stockholm hann knappt komma i gång innan det stod klart att partiet gjort sitt sämsta EU-val någonsin.

Trötta kampanjarbetarna och partiledningen fick snabbt reda på att de bara fick 13,6 procent av rösterna, ett ras på hela 5,2 procentenheter. När rösterna räknats hade man tappat över 90 000 röster jämfört med valet 2009.

M fick inte bara se sig slagna av Socialdemokraterna utan även av Miljöpartiet.

Trots det usla resultatet fick statsminister Fredrik Reinfeldt varma applåder när han klev upp på scenen vid 23.30-tiden i går. Han sa omgående att resultatet var en stor besvikelse.

Efter talet utvecklade han:

– Jag har noterat att partier som stått upp för Europasamarbetet och Europaidén backar i det här valet. Det är uppenbart att väljarna har sökt annat än vad vi har att erbjuda, säger han.

”Kan alltid gör bättre”

Han kunde inte på rak arm förklara vad som gått snett i valkampanjen.

– Man kan alltid göra bättre. Men vi tycker att vi har varit tydliga i det här valet, mer än i de tidigare EU-valen, i att stå upp för det europeiska samarbetet som idé. Det tycker jag är en riktig och en bra investering, det är vi väldigt trygga med i partiet även om det gett ett svagt väljarstöd i kväll.

Reinfeldt lyfte också fram att det kostar att bära regeringsmakten, något som också visat sig i andra EU-länder.

Han menade att den svenska borgerligheten, med Moderaterna i spetsen, nu måste mobilisera inför riksdagsvalet i september med tanke på de vänstervindar som blåser. I och med framgångarna för Feministisk initiativ och Miljöpartiet är läget nu helt nytt, enligt statsministern.

– Nu får vi en svensk vänster som definieras av krafter till vänster om Socialdemokraterna i sitt motstånd mot en marknadsekonomi, mot arbetslinjen och för en misstro mot människors möjligheter att få välja. Här har vi mycket att göra. Det hoppas jag att många i partiet ska känna inspiration att göra när det här fått sjunka undan.

”Inte vår kväll”

Trots att Reinfeldt försökte hålla ångan uppe inför partikamraterna tvingades han också erkänna att han var mycket besviken av resultatet som innebär att M tappar ett mandat i EU-parlamentet.

– Det var inte vår kväll. Vi har haft opinionssiffror som visade på att det skulle gå nedåt. Det här får vi ta.

Innan han lämnade valvaken blickade han framåt, mot riksdagsvalet i höst. I opinionen ligger Alliansregeringen kraftigt under mot den rödgröna oppositionen.

– Vi har en stor mobilisering att göra inför september eftersom vi möter en helt ny svensk vänster. Det här öppnar regeringsfrågan på ett helt nytt sätt om det som hänt på vänsterkanten i svensk politik hänger kvar.