Regeringen enig med V om a-kassetak

Regeringen och Vänsterpartiet vill höja taket i a-kassan.

Nu ska den som tjänar upp till 25 000 kronor i månaden få 80 procent av lönen - om förslaget går igenom i riksdagen.

Socialdemokraterna sträcker ut en hand till C, KD och FP för att driva igenom förslaget.

Regeringen och Vänsterpartiet har enats om höjt tak i arbetslöshetsförsäkringen.

I budgetpropositionen för 2015 kommer man att föreslå en höjning av nivån från dagens 680 kronor per dag till 910 kronor per dag under de första 100 dagarna av ersättningsperioden. Sedan ska ersättningen uppgå till 760 kronor per dag.

– Taket i a-kassan har urholkats under många år och blivit mer av en grundersättning snarare än en inkomstrelaterad försäkring. Det vill vi återställa, säger arbetsmarknadsminister Ylva Johansson (S) till Aftonbladet.

Avtrappning blir kvar

I praktiken skulle höjningen innebära att alla med löner upp till 25 000 kronor i månaden får ut 80 procent av sin tidigare lön.

Det höjda taket förslås gälla från och med 1 maj 2015.

Enligt Ylva Johansson kommer det höjda taket att kosta 1,7 miljarder under 2015 och 2,3 miljarder per helår.

Hon utesluter inte höjda a-kasseavgifter för att bekosta höjningen.

– Det finns en viss automatik i det här, en beräkningsgrund. Men regeringen bekostar detta genom andra omfördelningar i budgeten, säger Ylva Johansson.

S och MP har i sin regeringsförklaring lovat att ta bort sänkningen av a-kassan efter längre tids arbetslöshet.

– Det kommer vi att göra men inte i den budget vi kommer att lägga fram i höst. Nu lägger vi fram takhöjningen så återkommer vi senare under mandatperioden när det gäller 80 procent under hela perioden. Vi kan inte göra allt på en gång, säger Ylva Johansson.

För att få igenom förslaget i riksdagen måste regeringen och Vänsterpartiet söka stöd hos andra partier.

"Brett stöd i riksdagen"

Ylva Johansson vill inte svara på om man kommer att söka stöd hos Sverigedemokraterna - och sträcker i stället ut en hand till C, FP och KD.

– Samtliga partier utom Moderaterna säger sig vilja höja taket i arbetslöshetsförsäkringen så det borde finnas ett brett stöd för det i riksdagen om man ska gå på vilken politik partierna gick till val på.

– Jag tror inte att det här är något svårt att få igenom över huvud taget i riksdagen.

I en skriftlig kommentar till TT säger Ulf Kristersson, arbetsmarknadspolitisk talesperson för M:

"Regeringen höjer kostnaden för att anställa unga och äldre och satsar i stället på att höja ersättningen för arbetslösa. Det är en riskabel väg om man vill att fler ska vilja jobba och fler våga anställa."

Jonas Nyström, pressekreterare på Centerpartiet, uppger i en skriftlig kommentar: "I samma budgetproposition höjer de skatten på ungas jobb med 19 miljarder. Det är en budget som är skadlig för jobben och landsbygden. Centerpartiet är i opposition och vi kommer rösta för alliansens budgetmotion."

Publisert: