MI5

al-Qaidas trohetsed avslöjad i terrormål

Av: 

Erik Melin

NYHETER

Få detaljer om vad som beslagtogs vid tillslaget mot Usama bin Ladins näste är kända.

Nu avslöjas terroriströrelsen al-Qaidas trohetsed i en pågående rättegång mot en misstänkt terrorist.

”Jag godtar er trohet å shejk Usamas vägnar, att lyssna och lyda, i motgång och medgång...”, lyder inledningen av eden.

Den andra maj 2011 slog amerikanska säkerhetsstyrkor till mot Usama bin Ladins bostad i den pakistanska staden Abottabad. al-Qaida-ledaren sköts till döds under operationen och samtidigt beslagtogs en stor mängd föremål, däribland ett flertal hårddiskar. Innehållet på dessa har till stor del varit okänt, men en pågående rättegång i USA kastar nytt sken på terroriströrelsen uppbyggnad och personkult kring Usama bin Ladin.

Abid Naseer, 28, står åtalad för att ha lett en terroristcell som planerade terrorattentat i Manchester, New York och Köpenhamn. Enligt åklagaren i målet var Naseer och tio andra personer precis i färd med att slå till mot det välbesökta köpcentrumet Arndale Centre i Manchester, när de greps i april 2009, skriver brittiska Telegraph.

Männen åtalades inte i Storbritannien utan skickades till Pakistan, som de kom ifrån. Naseer lyckades stanna kvar i England, men utlämnades då till USA och skickades 2013 till New York.

”Memorera gruppens hemligheter”

Just nu pågår rättegången mot Naseer. I New York skulle gruppen han ledde slå till mot tunnelbanesystemet och i Köpenhamn skulle Jyllandsposten attackeras, menar åklagaren.

Som del i sin bevisning har åklagarsidan för första gången fått tillåtelse att använda dokument som beslagtogs vid tillslaget mot Usama bin Ladins hem. En trohetsed som hittats på hårddiskarna från huset visar vilken viktig roll Usama hade i al-Qaida.

”Jag godtar er trohet å shejk Usamas vägnar, att lyssna och lyda, i motgång och medgång, och att följa vem än shejk Usama ger i uppdrag att vara min emir i Guds högsta strävan, för att upprätta Guds religion, och att memorera gruppens hemligheter och att befinna dig där jag blir tillsagd att vara”, lyder trohetseden.

Vittnar i peruk

Åklagarens bevisning består också av ett brev som skickats från al-Qaidas ledare för operationer i väst till Usama bin Ladin, i vilket den förre uppdaterar ledaren om Naseers planer.

Dessutom kommer brittiska MI5-agenter att vittna om att de sett Naseer rekognosera, köpa delar för att tillverka bomber och för att ha skickat kodade mejl från ett internetkafé. Naseer ska ha kamouflerat sina terrorplaner genom att beskriva dem i form som bröllopsplaner, i de mejl han skickade till al-Qaidas västliga ledare.

MI5-agenterna är jobbar fortfarande operationellt och har därför fått tillåtelse att vittna maskerade. Under rättegången kommer de bära både peruk och smink för att dölja sina identiteter.

Naseer, som företräder sig själv under rättegången, nekar till alla anklagelser och menar att han faktiskt planerade ett bröllop. Han säger att juryn kommer att få höra ett uttalande från kvinnan han planerade att gifta sig med.

ANNONS EXTERN LÄNK

Snabba leveranser & 1300 monteringspartners - Beställ vinterdäck tryggt och enkelt hos Dackonline här

Dackonline SE

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

MI5

Usama bin Ladin

al-Qaida

New York

Storbritannien

Köpenhamn