Terrormisstänkt häktas för ekonomiska brott

1 av 4 | Foto: PER-OLOF SÄNNÅS
STORT SÄKERHETSPÅDRAG Under häktningsförhandlingarna i säkerhetssalen i Stockholms tingsrätt mot de misstänkta IS-finansiärerna var säkerhetspådraget stort.

avOlof Svensson, TT

NYHETER

Tre män som misstänks ha finansierat terrorism genom grov brottslighet har häktats av Solna tingsrätt.

De misstänks ha velat skicka pengar till Syrien, möjligen till den militanta rörelsen Islamiska staten (IS).

Tungt beväpnad polis bevakade förhandlingen hölls i en särskild säkerhetssal.

Strax efter klockan 14 inleddes den första förhandlingen mot de misstänkta männen. En 33-årig man leddes in i salen i handfängsel och klädd i gröna häkteskläder. Mannen misstänks för grova bokföringsbrott och medhjälp till grova skattebrott.

Han förnekar brott men åklagaren anser att han ska häktas på sannolika skäl, vilket är den starkare misstankegraden.

Efter framställan från åklagare och advokat fortsatte förhandlingen bakom stängda dörrar.

Poliser med automatvapen

Vid klockan 15 meddelade tingsrätten att mannen häktas på sannolika skäl.

– Min klient förnekar brott, säger mannens advokat Ghita Hadding Wiberg.

Hon vill inte gå in på om tingsrätten även behandlade den parallella utredningen om misstänkt terrorbrott.

– Jag är belagd med yppandeförbud, säger hon.

Senare häktades en 39-årig och en 51-årig man på sannolika skäl misstänkta för grovt skattebrott och bokföringsbrott.

Häktningsförhandlingarna flyttades från Solna tingsrätt till polishuset i Stockholm på grund av säkerhetsskäl. Poliser med skyddsväst och automatvapen bevakade entrén och alla journalister som närvarade kroppsvisiterades noggrant.

Kvinna släppt

Männen greps i ett stort polistillslag i tisdags. Från början var totalt fyra personer inblandade, tre män och en kvinna. Men enligt kvinnans advokat, Jan Andersson, släpptes hon på fri fot under torsdagskvällen efter ett längre förhör. Det är oklart om några misstankar fortfarande riktas mot henne.

– Några sådana besked har hon inte fått men det finns ju en anledning till att åklagaren beslutat att hon ska försättas på fri fot. Jag har en känsla av att när man gjort sitt tillslag har man använt sig av en håv med lite för täta maskor, säger Jan Andersson till TT.

Parallell terrorutredning

Utredningen står på två ben. Det ena är förundersökningen kring grovt skattebrott och grovt bokföringsbrott som utreds av Ekobrottsmyndigheten med åklagare Ingela Ohlén i spetsen. Den utredningen omfattar sex bolag, bland annat ett städföretag.

Den andra leds av chefsåklagare Agnetha Hilding Qvarnström vid åklagarkammaren för säkerhetsmål. Brottsrubriceringen i hennes del av målet är finansiering av terrorism.

Enligt Säpo gjorde Ekobrottsmyndigheten och polisen flera tillslag i olika Stockholmsförorter under tisdagen med anledning av misstänkt penningtvätt.

ARTIKELN HANDLAR OM