En feja för fajt

Förfäders grova ansikten skapta för slagsmål

En replika av Australopithecus sediba.
En replika av Australopithecus sediba.

Skeletten från våra tidiga förfäder ger ett osedvanligt grovt intryck.

Nu tror amerikanska forskare att man hittat förklaringen till de breda kindbenen och den låga pannan.

Våra förfäders ansikten utvecklades för att kunna ta emot ordentligt med stryk.

Jämför man skallen från oss Homo sapiens och en Australopithecus afarensis – en av våra tidiga förfäder – syns evolutionen tydligt. Där våra skallar utmärks av små käkar och en rymlig hålighet för hjärnan, är Australopithecus det motsatta: Kraftiga käkar, breda kinder och ett lågt pannben.

Mer av Tolkiens orcher än Lukianos Adonis alltså.

Redo för en fajt

Forskarvärlden har länge ansett att de grova dragen kommer från behovet av att kunna krossa hårdtuggad föda, men en ny studie pekar på en mer våldsam anledning. De amerikanska forskarna bakom studien pekar på att det kantiga ansiktet snarare kom till för att kunna klara ett ordentligt slagsmål.

– Australopithecinerna karaktäriserades av flera egenskaper som kan ha förbättrat deras förmåga till att slåss. De klarade bland annat av att forma handen till en knytnäve, vilket effektivt omvandlar skelettmuskulaturen till en klubba, säger biologen David Carrier vid universitetet i Utah till Sci-News.

Blev grövre

Under de årmiljoner som Australopithecus vandrade på jorden skedde också en gradvis tillväxt av ansiktsbenen. Och det var framförallt de områden som tar stryk vid ett klassiskt slagsmål som ökade i omfång.

– Tillsammans föreslår de här observationerna att många av ansiktsdragen som karaktäriserar tidiga homininer har utvecklats för att skydda ansiktet från skador vid knytnävsslagsmål, säger David Carrier till Sci-News.

Publisert: