Den ultimata smörkniven är här

1 av 2
Supersmörkniven in action.
NYHETER

Glöm klumpar och hål i frukostmackan – den ultimata smörkniven är uppfunnen.

Superverktyget river smöret i strimlor innan det bres på mackan.

– Det var en snilleblixt som slog ner, säger en av upphovsmännen.

Kallt smör och mjukt bröd är en kombination som i alla tider förstört frukostmackor. Många har försökt lösa det genom att skära upp smöret i små bitar eller värma det, men är nu är problemet historia – den ultimata smörkniven uppfunnen.

Australiensiska designers har skapat superverktyget som river smöret innan det bres på mackan. Strimlorna lägger sig på kniven och blir lätta att sedan stryka över bröd med alla olika mjuklekar.

– Vi gick igenom olika idéer, från nya behållare och alternativa förpackningar till den uråldriga tekniken att tillsätta värme, men inget av detta hade någon stor framgång, säger designern Sacha Pantschenko, 29, från Sydney, till The Telegraph.

"En snilleblixt"

Han har tillsammans med Craig Andrews, 48, och Norman Oliveria, 27, arbetat fram kniven som gör att smörklumpar på mackor i framtiden endast kan komma att finnas i historier för barnbarnen.

– Idén att riva smöret var självklart någonting vi funderade på, men att bygga in det i en smörkniv var en snilleblixt som slog ner, säger han till den engelska tidningen.

Upphovsmännen, som lyckats med vad svenska slöjdelever försökt med i århundraden, lanserade produkten på crowdfunding-sajten Kickstarter. Där kan uppfinnare samla in pengar för att deras idéer ska kunna produceras och ButterUp-kniven har redan samlat in över motsvarande 920 000 kronor – 685 000 kronor över målet. När kniven massproduceras beräknas den kosta mellan 70 och 90 kronor, skriver The Telegraph.