Uppgifter: Svenskar döda i IS-strider

Av: Kenan Habul, Olof Svensson

Publicerad:
Uppdaterad:

Två svenska män som stridit för IS har dödats i Irak, skriver Expressen.

Männen ska komma från Västsverige och dött i strider de senaste veckorna.

– Det Säkerhetspolisen kan bekräfta är att ett betydande antal svenskar har anslutit sig till Islamiska Staten, säger Säpos presschef Sirpa Franzén till Aftonbladet.

Uppgifterna kommer från en svensk frontfigur inom IS i Syrien. Det ska handla om två yngre män. Båda kommer från Västsverige och anslöt sig till IS i Irak för ett par månader sedan.

– Senaste två veckor har vi förlorat två svenska bröder i striderna i Irak. De var mina vänner och mycket omtyckta av alla. Deras högsta önskan var att dö martyrdöd, säger uppgiftslämnaren till Expressen.

Männens anhöriga ska vara underrättade.

En källa till Aftonbladet, med kontakter inom jihadistgrupper i Syrien, uppger att det rör sig om två unga män hemmahörande i Västsverige.

"Betydande antal svenskar anslutit sig till IS"

Svenska UD kan inte bekräfta uppgifterna om de döda svenskarna.

– Vi har inga uppgifter kring det här, säger Erik Wirkensjö på UD:s presstjänst.

Säpo säger att det är svårt att få officiellt bekräftade uppgifter från myndigheter i konfliktområden och att det främst är UD som hanterar uppgifter kring svenska medborgares dödsfall i utlandet.

– Det Säkerhetspolisen kan bekräfta är att ett betydande antal svenskar har anslutit sig till Islamiska Staten, säger Säpos presschef Sirpa Franzén.

Säpo har tidigare gått ut med uppgifter om att ett åttiotal svenskar sedan sommaren 2012 har rest till Syrien och regionen för att ansluta sig till våldsbejakande islamistiska grupper. Säpo har uppgifter om att ännu fler rest ner men det är inte bekräftat. Drygt hälften har återvänt till Sverige och en del reser tillbaka igen. Ett tjugotal svenskar ska ha dödats i Syrien, enligt Säpos uppgifter.

Publicerad: