Jonas Sjöstedt

V: Polisen ska inte utreda polisen

Av: 

Christoffer Malm

NYHETER

Efter tumultet kring lördagens nazistiska demonstration i Malmö har kritiken mot polisens agerande varit hård.

Nu kräver Vänsterpartiets Jonas Sjöstedt att polisen slutar utreda sig själva.

– Det är viktigt med en oberoende granskning, säger han.

Söndagens demonstrationer i Västsverige mot nazistiska Svenskarnas parti blev lugna. Men dagen innan i Malmö skadades ett tiotal personer i sammanstötningar med polisen. Många har kritiserat dels polisens våld, och dels att nazister får demonstrationstillstånd.

– Det blev väldigt våldsamt, vilket är beklagligt. Polisen säger själva att de inte är nöjda med sin insats och de har ett ansvar att göra en insats som inte leder till onödigt våld, säger Jonas Sjöstedt.

Han vill att man utreder de anklagelser om övervåld som har riktats mot polisen.

– Poliskåren ska ha ett högt förtroende hos allmänheten. Det bästa vore om vi hade ett system där det var en oberoende myndighet som utreder brottsmisstankar mot polisen, säger han.

Sjöstedt: De begår hatbrott

Vänsterpartiet har motionerat om saken i riksdagen och systemet finns redan i flera andra länder.

Jonas Sjöstedt är också kritisk mot att nazistiska organisationer får tillstånd att demonstrera gång på gång.

– De begår hatbrott, hetsar och har förbjudna symboler. De har demonstrerat på kristallnatten, det tycker jag är väldigt provokativt, säger han.

Han poängterar att mötesfriheten gäller även dem, men att polisen tidigare varit mer restriktiv med att ge nazistiska organisationer demonstrationstillstånd.

– Det finns också en diskussion mellan poliser som menar att man har blivit mer frikostig med tillstånden, säger Jonas Sjöstedt.

Han tycker inte att förbud av nazistiska organisationer är rätt väg, utan att nuvarande lagstiftning måste tillämpas mer strikt.

– De kan begå brott som hets mot folkgrupp, hatbrott eller ha förbjudna symboler.

Ask: Tar ensidigt parti

Justitieminister Beatrice Ask från Moderaterna har varit kritisk mot vänsterledarens uttalanden.

– Han tar ensidigt parti utan att vara på plats. Oavsett åsikter har man rätt att söka tillstånd för att uttrycka dem. Vi har inte prövning av åsikter i Sverige. Jag är förvånad att en partiledare som aspirerar på att bli del av en regering efter valet inte har koll på folkets rättigheter och vilka förpliktelser polisen har, säger Beatrice Ask.

Hon håller inte heller med om att polisen förtjänar kritik efter insatsen i Malmö.

– Utifrån de rapporter jag har ser jag ingen anledning att kritisera polisen. När det gäller de polisiära bedömningarna får polisen svara för det. Efter varje insats av det här slaget görs det en noggrann utredning, säger justieminister Beatrice Ask till SVT.

ANNONS

Missa inte: De nya muminmuggarna "Gul och Blå" finns nu att köpa hos Cervera!

Extern länk från Cervera

Köp här!

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Jonas Sjöstedt

Vänsterpartiet

Nazism

Malmö