Familjens garage svävar i luften

1 av 2
NYHETER

KRISTINEHAMN Lagom till frukost försvann marken under familjen Hjorts garage.

Men det hördes ingenting, förutom dånet från de forsande vattenmassorna.

– Vi har drabbats värst i området, säger Bengt Hjort, 58.

Det var sonen Henrik Hjort, 19, som väckte föräldrarna Bengt och Lena Hjort, 55, efter upptäckten att källargolvet var täckt av två decimeter vatten.

Klockan var tre och han skulle precis gå och lägga sig efter att ha suttit uppe och spelat datorspel med kompisen Simon Frisk, 19, men kunde inte sova på grund av ovädret.

– Jag agerade bara på instinkt och tänkte inte så mycket på vad som hänt. Vi försökte rädda det som gick från källaren, säger han.

”Chockad över omfattningen”

Därefter gick Lena, Henrik och Simon runt och larmade grannarna medan Bengt fortsatte att försöka rädda källaren.

Men det var svårt att ta sig tillbaka till huset på grund av allt forsande vatten.

Vid halv åtta upptäckte familjen att marken under garaget slitits bort.

– Man är chockad över omfattningen. Vi hade ingen tanke på att det skulle regna så här mycket, säger Lena Hjort.

På gott humör – trots allt

Dagen har ägnats åt att överblicka skadorna på garaget och i källaren och att leta rätt på bortspolade trappor och trädgårdssaker. Hela familjen var hemma under torsdagen och grävde upp mark under forsen för att försöka hindra vattnet från att sprida sig åt sidorna.

Trots förödelsen och trots att det väntas fortsätta regna, är Bengt Hjort och familjen vid gott mod.

– Jag är aldrig på dåligt humör. Det här är hanterbart. Det hade varit värre om vi blivit instängda i en brand. Fåran under garaget blir djupare och djupare – så jag känner mig ganska trygg att det inte ska spridas mer.

Stoppar vattnet med sandsäckar

Familjen Hjort är bosatt i det område som drabbats värst, villaområdet Strand, som ligger strax norr om Kristinehamns centrum.

En forsande flod rinner genom gatorna i området. Under torsdagskvällen staplade räddningstjänsten och hemvärnet sandsäckar längs vattnets kanter.

– Vi försöker leda om vattnet så det inte rinner genom tomterna här, säger Åke Hildingsson, insatsledare på räddningstjänsten i Kristinehamn.