Blocket-bedragerskan fälld

NYHETER

Misstänks ha lurat folk på över 100 000 kronor

Foto: TORD WESTLUND

GÄVLE. 23-åringen lurade 70 köpare på Blocket och Tradera runt om i Sverige på över 100 000 kronor.

Hon annonserade ut prylar och tog förskott.

Men köparna kammade noll - försäljningsobjekten var påhittade.

I dag dömdes den 23-åriga kvinnan av Gävle tingsrätt för 70 fall av bedrägeri och ett försök till samma brott. Straffet blev skyddstillsyn då hon tidigare var ostraffad.

Kvinnan åtalades för grova bedrägerier men tingsrätten stannar vid bedrägerier av normalgraden.

Tingsrätten finner att tillvägagångssättet visserligen varit systematiskt och totalt sett omfattande och av ett betydande värde.

”Chansen att undgå upptäckt måste anses ha varit i det närmaste obefintlig och att det snarast varit en tidsfråga innan hon skulle ertappas. Hennes agerande vittnar mot bakgrund av detta inte om någon större förslagenhet utan talar snarare för ett handlande som varit mindre väl genomtänkt och i viss mån präglats av tvångsmässighet”, skriver rätten i domen och dömer henne till skyddstillsyn. Hon ska dessutom genomgå kriminalvårdens behandlingsprogram om återfallsprevention.

Kvinna har erkänt allt men skyller sitt handlande på en man hon träffat utomlands och skickat pengar till.

På nätet har 23-åringen annonserat ut alla tänkbara föremål från knivar och snusdosor till fotpallar. Oftast har priset legat på mellan 1 500 och 2 000 kronor. Pengar som hon har lurat köparna att betala i förskott. Men några varor levererade hon aldrig.

Hon tvingas nu återbetala alla hon lurat.