Löfven attackerar Reinfeldt om tv-debatt

Foto: Stefan Löfven och Fredrik Reinfeldt är inte överens efter att Reinfeldt valt att skippa en SVT-debatt.
NYHETER

I morgon kväll drabbar partiledarna samman i en debattfajt om skolan.

Men redan nu hänger smockorna i luften – eftersom tre av topparna tackat nej till att debattera.

– Det är oerhört fegt av Reinfeldt att inte komma till SVT och försvara att han år efter år prioriterat skattesänkningar framför skolan, säger Stefan Löfven (S).

Partiledardebatten i morgon kväll sänds i SVT2 men ordnas av UR, Utbildningsradion.

Bakgrunden är programserien "Världens bästa skitskola" som i flera omgångar behandlat situationen i svensk skola, en av valets allra viktigaste frågor.

"Oerhört fegt"

Men debatten som ska avrunda tv-serien kommer bara att ha fem deltagare – trots att det är åtta partier i riksdagen.

Förklaringen är att tre av Alliansens partiledare, statsminister Fredrik Reinfeldt (M), näringsminister Annie Lööf (C) och socialminister Göran Hägglund (KD) tackat nej till att vara med.

Något som upprör S-ledaren Stefan Löfven, som är en av dem som tackat ja till debatten.

– Det är oerhört fegt av Reinfeldt att inte komma till SVT och försvara att han år efter år prioriterat skattesänkningar framför skolan. Han har lagt 20 gånger mer på skattesänkningar än på skolan. Det har lett till sjunkande skolresultat och ökade klyftor i skolan, säger han.

Enligt vad Aftonbladet erfar planerar Socialdemokraterna en rad aktiviteter i sociala medier i samband med debatten – med udden riktad mot regeringen. Bland annat kommer svenska elevers svaga resultat i den tidigare skolmätningen Pisa att lyftas fram och jämföras med andra länder i Europa.

"Synd om Björklund"

I debatten kommer det att bli utbildningsminister Jan Björklunds ansvar att föra Alliansens talan. FP-ledaren är den enda partiledare ur regeringen som tackat ja.

– Det nästan synd om Jan Björklund som ska stå där ensam i morgon. Jag tror att han faktiskt ville göra skolan bättre men i valet mellan skolan och blockpolitiken så valde han blockpolitiken, säger Löfven.

– I budgetförhandlingarna fick han vika ner sig för Moderaterna som lade 20 gånger mer på skattesänkningar än nya resurser till skolan. Nu får han stå ensam och försvara sina och Reinfeldts prioriteringar.

Enligt vad Aftonbladet erfar är det ett gemensamt beslut inom Alliansen att inte skicka någon annan partiledare än Björklund till debatten. Redan tidigt i våras ska det ha bestämts.

Förklaringen sägs enligt Aftonbladets källor vara att partiledarnas tid till kampanjande inför valet den 14 september är begränsad.

Detta eftersom partiledarna också är ministrar som ska sköta arbetet i regeringen och dessutom redan har tackat ja till fem andra partiledardebatter i andra medier, bland annat Aftonbladet.

Istället har man velat skicka sina skolpolitiska talespersoner till tv-studion, på samma sätt som skett vid tidigare sakpolitiska debatter. Men det har UR avböjt.

Reinfeldt slår tillbaka

Statsminister Fredrik Reinfeldt är frågande till kritiken från Stefan Löfven.

– Vi har många debatter i valrörelsen. Jag såg inte att han var med i den arbetsmarknadspolitiska debatten i Malmö och inte heller i den ekonomisk-politiska debatten i Umeå, säger Reinfeldt.

Statsministern framhåller också att ett parti måste kunna representeras av andra än sin partiledare.

– Valrörelse handlar naturligtvis om att jag tar mitt ansvar och jag kommer att delta i många dueller och debatter, men ett parti är större än en partiledare, säger han.

– Jag tycker att ett parti ska få släppa fram andra, som dem som jobbar varje dag och varje vecka med de specifika frågorna. De förtjänar att få berätta vad vi vill, det är de som har de bästa och mest genomtänkta svaren på de olika frågorna. Det tycker jag ska respekteras av media när vi bjuds in till olika debatter.

Fotnot: Skoldebatten med partiledarna sänds i SVT2 klockan 20.00 i morgon, onsdag.

ARTIKELN HANDLAR OM