Rebeller i stridsvagnsoffensiv i Ukraina

1 av 5
NYHETER

Rebeller har rullat in i Ukraina med stridsvagnar från Ryssland. Ukrainsk militär säger att den väntar sig en offensiv mot hamnstaden Mariupol.

Samtidigt uppger Moskva att den skickar en ny, kontroversiell hjälpkolonn.

En talesperson för Ukrainas militär sade på måndagen att regeringsstyrkor slogs mot en grupp bestående av "tio stridsvagnar och två bepansrade fordon" som hissat rebellflagg och som kommit över den södra delen av gränsen mot Ryssland, skriver AFP.

Ukrainas president Petro Porosjenko sade sig vara "djupt oroad" över att rysk militär tagit sig över gränsen i ett samtal med EU-tjänstemän, meddelade hans presstab.

"Reguljära förband"

Hårda strider rapporterades även omkring Donetsk, tolv mil norr om den nya fronten. Ukrainas militär uppgav att fyra soldater dödats och ett 30-tal skadats under ett dygns strider.

Den senaste utvecklingen förvånar inte utrikesminister Carl Bildt:

– Nu ser vi hur reguljära ryska förband arbetar inne i södra Ukraina, det kom nya rapporter i morse, sade Bildt till TT.

– Det är alltmer uppenbart att Ryssland nu försöker säkra en enklav, både militärt och säkra den med förnödenheter.

Nya besked

Samtidigt kom beskedet från maktcentret Kreml att man planerar att sända en ny hjälpkolonn till Ukraina.

Beskedet meddelades av den ryske utrikesministern Sergej Lavrov som ofta agerar spjutspets i den pågående krisen.

En första humanitär kolonn, över 200 ryska lastbilar med vad som sades vara förnödenheter, körde över gränsen till Ukraina i förra veckan. Västledare och Ukrainas regering fördömde tilltaget.

Sällsynt möte

I en kommentar sade utrikesminister Bildt att planerna om en ny hjälpkolonn inte är tillåtna.

– Inte om han inte koordinerar det med den ukrainska regeringen först, sade Bildt med direkt hänvisning till den ryske kollegan.

Utspelet görs inför det stundande – och sällsynta – mötet mellan Rysslands president Vladimir Putin och president Porosjenko i Vitrysslands huvudstad Minsk under tisdagen.

– Jag utgår från att detta kommer att bli en viktig fråga under de samtalen, kommenterade Bildt.

TT