Sjukskriven – och framgångsrik löpare

Publicerad:
Uppdaterad:

NYHETER

Kvinnan i norra Sverige hade varit heltidssjukskriven i åratal när Försäkringskassan fick en anmälan.

Utredningen visade att hon samtidigt varit framgångsrik tävlingslöpare.

Senast i dag måste hon betala tillbaka 696 400 kronor.

Kvinnan, som är född 1960, har varit sjukskriven på heltid sedan 2005. Från november 2007 fick hon, efter ansökan hel och denna gång inte tidsbegränsad sjukskrivning.

Hon uppgav då att hennes arbetsförmåga var helt nedsatt på grund av växande, dagliga smärtor i buk och rygg, samt återkommande tarmvredsattacker.

I sitt ansökan beskrev kvinnan att "det stack som nålar under fötterna hela tiden", att hon "hade värk upp i benen mot ryggen samt att värken strålade ut och spred sig mot lungorna och utåt mot sidorna".

Svåra tarmvredsattacker

På grund av besvären kunde kvinnan till exempel inte dammsuga eller köra bil.

Tarmvredsattackerna var så svåra och varade så länge att hon ofta svimmade av smärta och fick ta morfin, uppgav hon till Försäkringskassan.

Men i år fick myndigheten en anonym anmälan och en utredning påbörjades.

Den visade sig att kvinnan under hela sin sjukskrivning varit mycket aktiv samt framgångsrik löpare som deltagit i en mängd olika tävlingar runt om i Sverige.

När utredaren kontaktade kvinnan och frågade om hennes hälsa, uppgav hon att hon fortfarande led av plågsamma och frekventa tarmvred, sammanlagt 21 stycken under förra året samt svåra ryggbesvär.

Framstående löpare – tvingas till återbetalning

Det tog upp till tio dagar att återhämta sig från tarmvredsattackerna, uppgav kvinnan till utredaren.

I sitt beslut skriver Försäkringskassan att det framkommit att kvinnan var engagerad i två klubbar, att hon redan 2007 haft toppresultat och även under efterföljande år varit rankad som en av bästa kvinnliga löpare inom en viss kategori i Sverige.

Därför tvingas hon återbetala pengar som hon fått i sjukpenning under perioden november 2007 och fram till i år, sammanlagt 696 400 kronor.

Kvinnan själv hävdar bland annat att hon inte mår bättre i dag än vad hon gjorde för många år sedan samt att hon fått order om att röra sig så mycket som möjligt.

Publicerad: