Världens ensammaste isbjörn

1 av 6

avAnette Niklasson

NYHETER

Arturo, 29, är en ensam och svettig isbjörn. Men det finns ingen möjlighet för honom att slippa den 40-gradiga hettan på zoo i Argentina. Sångerskan Cher kämpar för att björnen ska flyttas till ett kallare klimat för att överleva sina sista år.

Den deprimerade björnen simmar runt i det grågrönt vatten i den halvmeter djupa bassängen. Det är 35 grader i betonginhägnaden och solen smälter snabbt de isflak som kastas in av djurskötarna. Arturo har kallats världens ensammaste isbjörn. För två år sedan dog hans björnvän Pelusa. Sedan dess har han vankat från den ena sidan till den andra i betonginhägnaden på Mendoza zoo i Argentina.

Parkens ägare stoppar flytt

Djurrättsaktivister världen över kämpar förtvivlat för att björnen ska flyttas till ett zoo som kan erbjuda svalare temperaturer. Greenpeace har samlat in 160 000 underskrifter för att björnen ska flyttas. Ett zoo i Kanada har välkomnat Arturo. Men parkens ägare Gustavo Pronotto har stoppat alla flyttplaner och hänvisat till veterinärer som gjort bedömningen att björnen inte klarar en två dagar lång resa.

– Vi måste undvika ett stort misstag, som hans död under resan eller vid ankomsten. Man måste utvärdera riskerna noga. Han är gammal, och detta skulle kräva många timmars anestesi.

Det ensamma livet kan bli hans död

Björnen föddes 1985 i USA och flyttades till Mendoza 1993. Arturo har bott på zoo i tjugo år men det ensamma livet i betonglandskapet kan bli hans död. Sångerskan Cher, 68, kämpar för att björnen ska flyttas och skriver på Twitter att landets ledande politiker har björnens blod på sina händer när han dör.