”Jag såg hur rädd min flicka var”

1 av 4

avOskar Forsberg

NYHETER

MALMÖ. Sjuåringen blev utsatt för ett övergrepp – då ifrågasatte skolans dåvarande rektor varför hon haft läppstift och dansat.

Nu döms Malmö stad för diskriminering.

– Det känns skönt att vi fick rätt, säger flickans moster.

En sjuårig flicka på Värner Rydénskolan i Malmö blev utsatt för ett övergrepp. En grupp pojkar på skolgården förde in henne i ett buskage och drog ner hennes byxor.

”Ont i mitt hjärta”

När skolan i Malmö startade en utredning om händelsen ifrågasatte rektorn varför sjuåringen haft läppstift. Rektorn ställde också frågor om sjuåringen varit glad och om hon hade dansat på rasten före övergreppet.

– Det gjorde ont i mitt hjärta. Rektorn tyckte inte att det var frågan om ett övergrepp men jag såg hur rädd min flicka var. Hon gömde läppstiftet i väskan och vågade inte dansa efter detta, säger flickans moster.

Flickan själv tog också väldigt illa vid sig av rektorns frågor.

– Efter mötet på skolan kontaktade familjen därför oss, säger Karin Henrikz, jurist på den ideella föreningen ”Malmö mot diskriminering” som drivit processen mot kommunen.

Tillsammans anmälde de skolans huvudman, Malmö stad, för diskriminering.

14 000 kronor i skadestånd

Kommunen nekade till att ha diskriminerat flickan. Värner Rydénskolans dåvarande rektor Anna Håkansson Modin, som numera är biträdande rektor på skolan, uppgav att hon inte tänkt på att hennes frågor kunde uppfattas som kränkande.

– Rektorn medger att hon uttryckt sig på det sätt som flickan har uppgett och tycker uppenbarligen att det är okej. Det fanns, enligt henne, inget uppsåt att kränka, säger Karin Henrikz.

Malmö tingsrätt tyckte emellertid annorlunda och i domen som kom i måndags fälls Malmö stad för diskriminering.

De ska nu betala 14 000 kronor i skadestånd till sjuåringen.

– Det känns skönt att vi fick rätt och det är bra att detta kommer fram i ljuset så att folk inser vad som pågår på vissa skolor, säger mostern.

Karin Henrikz tror inte att rektorn menat illa men att det finns en kultur som skiljer barn från vuxna.

– Vi drog en parallell till om det varit en personalfest för vuxna. Hade en kvinna då blivit indragen på en toalett och fått byxorna neddragna hade nog ingen i efterhand frågat om hur pass sminkad hon var.

”Inga kommentarer”

Aftonbladet har sökt rektor Anna Håkansson Modin som meddelar att hon inte vill lämna några kommentarer.

När Sydsvenskan talade med henne tidigare i veckan sa hon:

– Jag vill läsa domen innan jag uttalar mig.

Den utsatta sjuåriga flickan går i dag på en annan skola.

– Det fungerar mycket bättre där. Hon är glad igen och vågar dansa igen, säger mostern.