Polisen misstänker: Bilbomben en hämndaktion

avMira Micic, Oskar Forsberg, Christoffer Malm

1 av 11

När mannen tidigt i morse satte nycklarna i tändningen exploderade bilen.

Han skadades av bomben som av polisen misstänks vara en vedergällning, enligt uppgift till Aftonbladet

– Det är en hämnd efter en tidigare skottlossning, säger en källa.

Det var strax före klockan åtta i morse som polis och ambulans larmades till Åkersberga, norr om Stockholm. På plats stod en personbil i ljusan låga och en man i 25-årsåldern med skador på benen hittades i närheten.

Sprängladdningen misstänks ha varit mycket kraftig.

Dömdes till fängelse 2011

Enligt vad Aftonbladet erfar misstänker polisen att bomben är en hämndaktion. Mannen som skadades i attentatet förekommer också under ett flertal punkter i belastningsregistret.

Bland annat dömdes han i september 2011 för medhjälp till försök till mord efter en skottlossning.

Rubriceringen ändrades i hovrätten till medhjälp till försök till grov misshandel och påföljden blev ett flerårigt fängelsestraff.

Han utreds just nu också i ett ärende som gäller bedrägeri och häleri. Enligt uppgift till Aftonbladet misstänker utredarna att bilbomben i morse är en hämnd för den tidigare skjutningen.

Fejd om drogmarknaden

Den skadade mannen ingår, enligt uppgifter till Aftonbladet, i ett lokalt gäng som sedan länge bråkar med en annan kriminell gruppering i området.

– Dessa två gäng har varit i fejd sen lång tid tillbaka och det handlar om vem som ska kontrollera drogmarknaden i  norrort, säger en källa till Aftonbladet.

Strax efter lunch i dag hittade polisen på plats i Åkersberga ett annat misstänkt föremål i anslutning till ett annat fordon med kopplingar till den skadade mannen. Fyndet ledde till att man evakuerade ett stort bostadshus.

– Det handlar om ett fordon som sätts i samband med det som exploderade. Vi håller just nu på att undersöka det, säger polisens presstalesman Albin Näverberg.

Polisen har efter morgonens drama inlett en förundersökning gällande allmänfarlig vårdslöshet alternativt försök till mord eller dråp.

Fortfarande avspärrat

Strax efter klockan 16 under eftermiddagen minskades avspärrningarna ner men trappuppgångarna i bostadshuset var fortfarande spärrade i väntan på polisens undersökning av det andra fordonet.

Christer Sandström, informationsansvarig på polisen i Roslagen och på plats i Åkersberga, uppgav tidigare att man tidigast klockan 17 ska kunna vara färdiga med den tekniska undersökningen av den andra bilen.

Det kan emellertid ta betydligt längre tid, beroende på vad som eventuellt hittas på eller i fordonet.