Isolerar byar - av rädsla för smitta

1 av 6
NYHETER

Ebolaviruset sprider sig i Västafrika.

Nu isolerar Guinea, Liberia och Sierra Leone stora områden där smittan tros ha sitt epicentrum.

– Dessa områden ska isoleras av polis och militär, säger Hadja Saran Darab, talesperson för ländernas samarbetsorgan.

Fler än 700 döda. Över 1000 smittade.

Det fruktade ebolaviruset sprider sig i Västafrika. Världshälsoorganisationen, WHO, beskriver utbrottet som "utom kontroll" och varnar för katastrofala följder om ingenting görs för att förbättra situationen.

I Sierra Leone, ett av världens fattigaste länder, råder undantagstillstånd och militär går från dörr till dörr för att hitta smittade. I Liberia har landets skolor stängts och statstjänstemän har beordrats att gå på semester.

"Isoleras av polis och militär"

Sierra Leone, Guinea och Liberia är de värst drabbade länderna. 70 procent av de smittade beräknas finnas i gränsområdena mellan länderna.

I ett uttalande från ländernas samarbetsorgan meddelas nu att stora områden ska isoleras för att hindra vidare spridning.

– Dessa områden ska isoleras av polis och militär. Människor som isoleras kommer att ges medicinskt stöd, sa talespersonen Hadja Saran Darab i samband med ett krismöte i Guineas huvudstad Conakry under fredagen.

Totalt kommer länderna, med internationell hjälp, satsa över 100 miljoner dollar för att bekämpa ebolaviruset.

Vädjar om hjälp

Samtidigt meddelar Läkare utan gränser att man har över 550 hjälparbetare i området. Organisationen har dock inte möjlighet att utöka insatsen ytterligare - och vädjar till omvärlden om stöd.

– De senaste veckorna har det varit en kraftig uppgång i epidemin. Antalet fall har ökat dramatiskt i Sierra Leone och Libera, och sjukdomen sprider sig nu till fler byar och städer, skriver organisationen i ett uttlande, enligt AFP.