Åtalas för attack mot tiggare

NYHETER

Den 26-årige tvåbarnspappan hade hört att grannens farmor utsatts för tiggare som försökte stjäla hennes hund.

Nu åtalas han och två yngre män för att en januarinatt ha attackerat en parkerad skåpbil med sju sovande romer utanför ICA i Perstorp.

Fredagskvällen 23 januari är de på restaurang Nathalies, en 28-åring, en 26-åring och en 20-åring. Ett vittne hör dem säga att de är "trötta på systemet i Sverige där folk kommer hit för att sitta och tigga."

I närheten står skåpbilen med sju romer som råkat hamna i Perstorp tio dagar tidigare. De stannade. För att "...det fanns plats samt att människorna där var så tillmötesgående och snälla", säger en man i polisförhör.

Kastade in vätska

De vaknar av att glas yr in, rutan i höger bakdörr krossas av en sten. Vänsterrutan slås in med ett stolsben. Dörren slits upp, vätska kastas in, vatten är det, men de uppfattar det som bensin. "Vi bara skrek"., säger en kvinna.

En romsk man springer ut, säger att han fälls och misshandlas av de tre åtalade männen. "Det såg ut som man sparkar på en hund", beskriver en annan av romerna som är kvar i bilen.

Åklagare Per-Axel Rosén hävdar hatbrott, att uppsåt fanns att kränka de sovande romerna på grund av deras etniska ursprung.
Polisförhören speglar hur rykten ätit sig in i Perstorp. Flera hänvisar till en Facebookgrupp: "En grupp för oss som värnar om människor och materiella ting, helt enkelt om tryggheten i Perstorps med omnejd." Men polisen hittar inga trådar om hat mot romer.
Sant är att en äldre kvinna anmälde att tiggare försökt stjäla hennes hund. Polisen pratade med henne, kom fram till att någon hade försökt klappa hunden.

”Polisen gör ingenting”

Flera rykten cirkulerar: tiggare stjäl cyklar. Tog en sjuårings mobiltelefon. Plockar dekorationer från gravstenar.

På fredagskvällen möter en tonårsflicka de tre åtalade männen.
Flickan säger i polisförhör: "Dom sa att dom hade pryglat dom för att dom hade snott hundar. Och rycker handväskor och sånt från gamla. Och det vet jag mycket väl att dom gör. Men samtidigt löser inte det något, att man ska ge våld tillbaka. Det får ju polisen ordna upp. Det är ju inte ert jävla jobb, sa jag. Och då menar dom att - ja men polisen gör ingenting."

Nu är hon rädd för att vittna.

Tiggaren som misshandlas säger att han inte kan ge något bra signalement eftersom att han fick slag från alla håll och inte kunde se vilka som slog.  Han fick två benbrott i ländryggen av en sort som brukar läka på några veckor.

Skyller på varandra

Efter ett tag i häktet skyller de åtalade på varandra.

26-åringen säger att en av tiggarna hoppade ut från en sidodörr, gav honom ett slag på kinden med en rak höger.

Hans 20-årige lillebror minns det som att romerna startade bilen och skulle köra på dem, en sprang ur bilen och fick en "lusing".
28-åringen erkänner att han utdelat en enda spark.

Om tiggarna säger de åtalade männen bland annat "De har puttat ner en gammal tant i bäcken". "Jag såg dem stjäla en barnvagn för nån vecka sedan".

"Småbarn går inte säkra i parken".

Åtalspunktrena är grov misshandel, skadegörelse, ofredande och övergrepp i rättssak. Rättegången börjar 8 april och tar tre dagar.

ARTIKELN HANDLAR OM