Kvinna brutalt mördad av mobb

En 27-årig kvinna slogs ihjäl och brändes av en mobb i Kabul i veckan.

Hon anklagades för att ha bränt ett exemplar av Koranen, men för det finns inga bevis.

– Farkhunda var helt oskyldig, sade general Mohammad Zahir, hög polischef i Kabul, till reportrar vid kvinnans begravning på söndagen.

Det var i torsdags som mobben av män mördade 27-åriga Farkhunda i Kabul i Afghanistan. Hon slogs ihjäl och gärningsmännen tände sedan eld på kroppen innan de dumpade den i en flod.

Fördömer dådet

Nu har ett 20-tal misstänkta gripits. Det bekräftar inrikesministern, enligt CNN.

Samtidigt begravdes kvinnan under söndagen. Ett hundratal personer samlades för begravningen i norra Kabul och Farkhundas kista bars fram av kvinnorättsaktivister, uppger AP.

I det mansdominerade afghanska samhället ses kvinnornas kistbärande som en protesthandling. Hundratals personer som deltog vid begravning skanderade också ”vi vill ha rättvisa”, rapporterar AFP.

Landets president Ashraf Ghani fördömer dådet och kallar det ”avskyvärt”.

– Ingen har rätt att göra sig själv till domare och använda våld för att straffa andra på förnedrande sätt, säger han enligt Al-Jazeera.

Var helt oskyldig

Upprinnelsen till det fruktansvärda dådet ska vara att 27-åringen bränt ett exemplar av Koranen. Det har också lett till att vissa tjänstemän och religiösa ledare försökt rättfärdiga mordet på henne, skriver AP.

Men enligt polisen i Kabul finns inga bevis för att kvinna skulle ha bränt boken.

– Farkhunda var helt oskyldig, sade general Mohammad Zahir, hög polischef i Kabul, till reportrar vid kvinnans begravning.

Han säger att han gått igenom alla fakta i fallet men inte kunna hitta några bevis för kvinnas påstådda brott.

En polischef säger till nyhetsbyrån att kvinnan ska ha varit mentalt sjuk, något som hennes bror säger är helt felaktigt. Hennes anhöriga har också förnekat att hon skulle ha vanhelgat muslimernas heliga bok.

Kritik mot polisen

Enligt människorättsorganisationen Human Rights Watch, HRW, ska poliser ha funnits i närheten när mobben attackerade kvinnan, men de ska inte ha ingripit. I ett uttalande kräver organisationen att den afghanska regeringen måste utreda poliserna.

– Det brutala mordet på en utsatt kvinna kan ha stoppats om polisen hade gjort sitt jobb. Myndigheterna måste åtala de inblandade i det här fruktansvärda dådet och ingripa mot poliserna som lät mobben göra som den ville, säger Patricia Gossman på HRW i uttalandet.

Flera poliser finns bland de gripna.

Sofia Roström Andersson

Publisert: