”Svartaste dagen i vår stads historia”

1 av 3
NYHETER

HALTERN AM SEE/STOCKHOLM. De 16 eleverna vinkade tidigt i går morse adjö till sina spanska vänner.

Sent i går kväll sörjdes de av sina tyska.

– Det är omöjligt att tänka sig att de inte kommer att vara här längre, säger Christopher Schweigmann, 16.

Vid lunchtid i går lyste fortfarande flight 4U 9525 från Barcelona på ankomsttavlan på Düsseldorfs flygplats. Men när planen från Istanbul, Dubai och Abu Dhabi, som alla hade senare ankomsttid, landade ett efter ett började ryktet sprida sig bland anhöriga som kommit till flygplatsen för att möta sina nära och kära, skriver Frankfurter Allgemeine.

Strax efteråt anlände tv-kanalernas nyhetsbussar.

16 skolelever

Totalt beräknas 67 tyskar ha befunnit sig på planet från Barcelona. Bland dem 16 skolelever i 15-årsåldern från Haltern am See, en stad med omkring 38 000 invånare åtta mil nordost om Düsseldorf.

– Det här är helt klart den svartaste dagen i vår stads historia, säger borgmästaren Bodo Kimpel till AP.

Utanför Joseph-König-Gymnasium där eleverna studerade brann i natt hundratals ljus i mörkret.

– Jag tycker så synd om föräldrarna som aldrig mer kommer få se sina barn, säger Julia Ludwig, 21, som har tagit med sig rosor som hon placerar i ljushavet.

– Det är omöjligt att tänka sig att de inte kommer att vara här längre, säger Christopher Schweigmann, 16, som miste två nära vänner, till AP.

57-åriga Maria berättar att hennes granne förlorade två söner i olyckan.

– Min väninna bara skrek rakt ut när hon fick höra det. Sedan började jag också gråta, säger Maria.

”Total skräck”

Flygvärdinnan Wendy Mountanero, 29, hade med sig ett ljus för att hedra offren.

– Skräcken måste ha varit total. Som flygvärdinna vet man att det tar cirka åtta minuter innan man slår i marken. Jag undrar verkligen vad de tänkte. De visste nog att det inte skulle gå vägen.

Eleverna från Joseph-König-Gymnasium var tillsammans med två unga lärare på väg hem efter en veckas språkutbyte i Llinars del Valles, en liten ort med omkring 9 000 invånare cirka 45 minuters biltur från Barcelona.

Spanska och tyska elever från de två städerna har haft liknande språkutbyten i minst 15 år. Så sent som i december hade spanska elever från Llinars del Valles studerat tyska i Haltern.

– Vi är helt förkrossade och eleverna är också förstörda, säger Pere Grive till AP.

Tidigt i går morse vinkade de tyska eleverna adjö till sina spanska värdafmiljer på tågstationen i Llinars del Valles, säger stadens vice borgmästare Pere Grive.

”Gråtit jättemycket”

Men en av de tyska flickorna hade glömt sitt pass och hade lika gärna kunnat missa olycksflighten, skriver Daily Mail. Men eftersom hennes värdfamilj erbjöd sig att hämta hennes pass och sedan körde henne direkt till flygplatsen, hann hon ändå med planet.

Joseph-König-Gymnasium kommer hålla öppet i dag för att de som vill ska få sörja de omkomna eleverna. Någon undervisning blir det dock inte.

– Jag orkar inte gå till skolan. Jag har gråtit jättemycket i dag, säger 18-åriga Leoni Goral.

Ombord på planet fanns även två spädbarn. Julian, som bara var sju eller åtta månader gammal, reste med sin mamma Marina Bandres som kommer från den lilla spanska staden Jaca i Pyrenéerna. Victor Barrio, borgmästare Jaca i Pyrenéerna, säger att Marina Bandres, som kommer från Jaca men bodde i Storbritannien, hade varit på en släktings begravning och sedan blivit körd till flygplatsen i Barcelona av sin pappa. Enligt spanska myndigheter fanns 45 personer med spanska efternamn med på passagerarlistan och landet har utlyst tre dagars landssorg.

UD: Inga svenskar

Det andra spädbarnet ombord var den tyska operasångerskans Maria Radners, skriver AP. Både hon och basbarytonen Oleg Bryjak, 54, född i Kazakstan men bosatt i Tyskland, hade deltagit i en uppsättning av Wagners opera "Siegfried" på det berömda operahuset Gran Teatre del Liceu i Barcelona.

Utöver tyskar och spanjorer är det känt att planet även hade flera turkiska passagerare samt en person från Danmark och en från Nederländerna.

Svenska UD hade i går inga uppgifter om att svenskar skulle ha varit ombord.

ARTIKELN HANDLAR OM