Talmannen läxade upp finansministern

Den moderate talmannen Tobias Billström läxade i dag upp Magdalena Andersson i riksdagens kammare – när hon ifrågasatte varför han inte agerade mot sina partikamrater.

– Jag rekommenderar finansministern att inte börja käfta med talmanspresidiet, det får finansministern ta i talarstolen, sa han.

Den hetsiga ordväxlingen inträffade i samband med ett replikskifte i eftermiddagens interpellationsdebatt.

Moderaten Jan Ericsson hade tagit upp frågan om regeringens agerande kring EFSI, Europeiska fonden för strategiska investeringar. Han menade att regeringens bristfälliga politik riskerade att kosta svenska skattebetalare mycket pengar. Ericsson fick medhåll av partikamraten Fredrik Schulte i talarstolen, som även anklagade regeringen för att sakna kontroll i frågan och att nu inte agera.

"Glider på sanningen"

Men när Schulte var klar hade Magdalena Andersson ilsknat till – rejält.

Då det var hennes tur att äntra talarstolen gick hon i stället fram till talmanspodiet och Tobias Billström, som nu är förste vice talman och tidigare var moderat minister.

Där ifrågasatte hon varför Billström inte hade agerat mot sin partikamrat som hon tyckte hade glidit på sanningen.

– Det kan inte vara en ordningsfråga vad som framförs i talastolen, det får finansministern  i så fall ta med respektive ledamot, jag uppfattade ingenting som bryter emot reglerna i kammaren, svarade Billström.

Och Andersson fortsatte:

– Bra, man får glida på sanningen hur mycket som helst, enligt den moderata talmannen.

"Käfta inte med presidiet"

Men då fick Tobias Billström nog och markerade:

– Jag rekommenderar finansministern att inte börja käfta med talmanspresidiet, det får finansministern ta i talarstolen, det är inte jag som deltar i debatten.

Magdalena Andersson försvarade sig med att hon gick fram till presidiet för att få hjälp. Och fortsatte:

– Jag har lite svårt i debatten när det kommer påståenden som glider för mycket på sanningen. Jag har tagit upp det tidigare under eftermiddagens interpellationsdebatt.

Publisert: