Erkänner mord på mexikanska studenter

Av: Erik Melin

Publicerad:
Uppdaterad:
1 av 5 | Foto: AP
Anhöriga sätter upp bilder på några av studenterna medan det ännu fanns hopp om att finna dem vid liv.

43 mexikanska studenter har varit försvunna sedan september.

Nu har tre män erkänt att de mördat dem.

Kropparna eldades 14 timmar – vissa slängdes på levande.

Sex studenter dödades och 25 skadades när de attackerades av polis. Men vad hände med de andra 43?

Lärarstudenterna var den 26 september på väg till den mexikanska staden Iguala för att samla in pengar i protest mot landets nya utbildningsreformer. Gruppen stoppades av lokal polis som efter en stund började skjuta mot bussen och studenterna.

– Polisen klev ur sina bilar och började först att skjuta upp i luften. Några studenter klev ur och försökte lugna ned stämningen, men då sköt polisen mot deras fötter och försökte få dem att hoppa på bussen igen, berättar Omar Garcia – som själv var en av få som lyckades fly förbi patrullerna och som på avstånd såg sina vänner attackeras.

– Sedan började de att skjuta rätt in i bussarna, på fönstren, på dörrarna, på däcken. Många blev skadade. Vi såg även hur många av mina kompisar fördes bort, men vi kunde inte göra någonting för att hjälpa till. Polisen sköt mot alla som kom i närheten.

Eldades i 14 timmar

43 studenter saknades fortfarande och det fanns inga spår efter dem. Flera massgravar hittades i närheten av platsen för attacken, men kropparna tillhörde inte de försvunna.

Nu har man dock fått svar på vad som hänt från de tre män som nu gripits i Mexiko. De har erkänt att de dödat de försvunna studenterna, berättade landets utrikesminister, Jesus Murillo, under fredagen, rapporterar CNN.

Enligt ministern överlämnades studenterna av polismän till de tre männen som ska tillhöra det kriminella gänget Guerreros Unidos.

Männen förde bort studenterna till en soptipp. De som inte redan var döda frågades ut om tillhörighet till andra gäng, men enligt polisen finns inget som tyder på att någon av lärarstudenterna tillhörde något sådant. Kropparna brändes sedan i en eld som hölls vid liv i minst 14 timmar genom att man slängde på diesel, däck och annat bränsle. Vissa av studenterna var vid liv när de slängdes på elden, rapporterar nyhetsbyrån AFP.

Dagen efter beordrades gängmedlemmarna att ytterligare förstöra kropparna och stoppa dem i svarta säckar som sedan slängdes i San Juan-floden. Dykare har sökt av botten och hittat delar av säckarna. En av säckarna hittades intakt och innehöll rester av människor.

Borgmästaren var hjärnan

Sedan tidigare är borgmästaren i Iguala, Jose Luis Abarca, och hans fru, Maria de los Angeles Pineda, gripna för inblandning i attentatet och bortförandet. Jose Luis Abarca tros vara hjärnan bakom attacken och ska ha beordrat polisen att stoppa studenterna.

Borgmästarparet uppges ha nära band med den mexikanska maffian.

Även 36 poliser har gripits för inblandning i försvinnandet.

”En prövning”

Attacken mot lärarstudenterna har gjort att våldsamma protester blossat upp på flera håll i Mexiko och röster höjs ytterligare för krafttag mot den organiserade brottsligheten och korruptionen.

– Det här är en prövning - för alla oss, för våra institutioner, för Mexiko, sa presidenten vid en presskonferens i mitten av oktober.

Publicerad: