Genombrott för nytt parti i Irak

NYHETER

Det nya partiet Förändring hävdar att det fått ett genombrott i helgens val i irakiska Kurdistan. Men mycket talar för att de etablerade partierna ändå kommer att behålla makten i regionen.

De preliminära resultaten från det regionala president-och parlamentsvalet väntas först på måndag. Men det mesta tyder på att områdets två dominerande partier KDP och PUK, som ställde upp med en gemensam lista, behåller sin dominans.

Enda hotet mot den rådande ordningen är Förändring (Goran) – ett nyskapat parti som väntades dra till sig unga kurder som nått högre ekonomisk status. Uppstickaren leds av Nusherwan Mustafa, en rik entreprenör och tidigare viceledare för PUK.

Förändring hävdade i helgen på sin webbsida att det vunnit fler röster än KDP–PUK i storstaden Sulaymaniyya, ett traditionellt fäste för PUK. Partiet uppgav att det också segrat på flera andra orter i provinsen med samma namn.

Högt deltagande

I regionens andra två provinser, Arbil och Dohuk, sade partifunktionärer som följer rösträkningen att KDP–PUK leder men att Förändring ligger tvåa i den största staden Arbil.

Valdeltagandet uppges ha varit högt: nästan 80 procent av väljarna utnyttjade sin rätt. Trots att observatörer från den irakiska valkommissionen uppger att valet gick rätt till hävdar flera oppositionspartier att oegentligheter förekommit.

Bland annat handlar anklagelserna om att människor tillåtits rösta utan legitimation och att oppositionens observatörer inte släppts in i vallokaler. Talesmän för Förändring hävdar att agerandet är en "medveten plan för att påverka valresultatet".

– En serie regelbrott inleddes på order av tjänstemän från de partier som kontrollerar myndigheterna i alla städer, sade en talesman för ett av oppositionspartierna.

KDP-politikern Jabbar Yawar förnekar dock oppositionens påståenden om fusk.

– Vi bestrider detta. Om några oegentligheter förekommit så får de lämna in en formell protest, säger Jabbar Yawar.

"Bara avundsjuka"

Abdilselam Berwari på KDP:s Political Studies Center säger till Reuters att anklagelserna om valfusk bara är tecken på oppositionens avundsjuka.

– Vårt svar är att vi hade väntat oss att förloraren inte skulle vara psykologiskt förberedd på att klara en förlust, säger Abdilselam Berwari.

Också den irakiska centralregeringen menar att valet gått rätt till. Regeringen hoppas att resultatet leder till goda förutsättningar för irakisk-kurdisk dialog med målet att lösa de konflikter om land som råder mellan Bagdad och kurderna.

– Överträdelserna påverkade inte valets demokrati och vi hoppas nu på en ny situation där våra bröder i Kurdistan och regeringen i Bagdad kan inleda serösa samtal, säger regeringstalesmannen Ali Al-Dabbagh.

TT