Offer för branden begravs på torsdag

NYHETER

De omkomna vid branden i Rinkeby i nordvästra Stockholm i lördags, en kvinna och hennes fem barn, begravs på torsdag.

Orsaken till branden är fortfarande okänd.

Tillståndet för en skadad tonårsflicka är allvarligt.

Två dagar efter branden är stämningen dämpad i Rinkeby. Tragedin har satt djupa spår hos invånarna och de obesvarade frågorna är många. En är vad som orsakade branden.

– Det vet vi ännu inget om. Inget motsäger dock teorin att branden började i en lägenhet på bottenvåningen, men vi vet inte i vilket rum, säger Stockholmspolisens informatör Karin Solberg till TT.

Enligt Solberg tyder ingenting på att branden orsakats av ett uppsåtligt brott.

Ska obduceras

Hur kvinnan och hennes barn dött är inte klarlagt men allt talar för att de omkom av den giftiga röken som vällde upp i trapphuset. Obduktionen och den rättsmedicinska utredningen väntas ta några dagar och därför kan inte begravningen ske så snabbt som de anhöriga vill. De omkomna kommer att begravas först på torsdag på Råckstas muslimska avdelning utanför Vällingby.

Många muslimer väntas delta.

– Det är av respekt för de avlidna och för att vara ett stöd för de anhöriga, säger Mustafa Sedkic, imam i Bosniska islamiska församlingen i Stockholm.

Enligt Koranen bör inte en begravning skjutas upp i onödan men om det finns starka skäl så är det accepterat.

– En begravning bör förrättas så fort ett dödsfall har konstaterats, helst inom 24 timmar. Det finns ett teologiskt påbud som säger att själen påbörjar sitt återvändande till skaparen först efter att begravningen har ägt rum och kroppen har lagts i graven, säger Mustafa Sedkic.

Tolgfors träffade pappan

Försvarsminister Sten Tolgfors besökte på måndagen Rinkeby för att visa den berörda familjen och andra drabbade respekt. Han träffade bland annat mannen som förlorat sin familj.

– Det var angeläget att säga till honom att vi förstår och att vi delar hans sorg.

Tillståndet för en släkting till de omkomna, en tonårsflicka, är fortfarande allvarligt.

Branden startade i en lägenhet på nedre planet i en fastighet på Kuddbygränd vid 22-tiden i lördags kväll. De som bodde där lyckades ta sig ut men det gick sämre för flera av de boende högre upp i huset. På femte våningen försökte en kvinna och hennes fem barn fly från sin lägenhet men de stoppades och förgiftades av den kraftiga röken i trapphuset.