Oligarken som vill ta över Saab

Publicerad:
Uppdaterad:

NYHETER

Sköts på öppen gata i misstänkt uppgörelse

Den ryske finansoligarken Alexander Antonov sköts ner med sju skott, i vad som misstänks vara en uppgörelse. Nu vill han köpa Saab.
Foto: Foto: Snoras och Scanpix
Den ryske finansoligarken Alexander Antonov sköts ner med sju skott, i vad som misstänks vara en uppgörelse. Nu vill han köpa Saab.

Den ryske finansoligarken Alexander Antonov sköts ner med sju skott i ett attentat som kopplas till hans affärsverksamhet.

Nu kan han och sonen Vladimir ta över svenska Saab.

Familjen är den största ägaren i sportbilstillverkaren Spyker.

Foto: Foto: Scanpix
Sportbilsfantast Vladimir Antonov och hans far Alexander, välkända i Ryssland, äger 30 procent av det holländska sportbilsföretaget Spyker.

Finansoligarken Alexander Antonov och hans son Vladimir är välkända namn i Ryssland.

De är bland annat majoritetsägare i den litauiska banken Snoras och ryska Conversbank.

Enligt flera finanstidningar har familjen tillgångar värderade till flera miljarder kronor.

2007 fick far och son Antonov upp ögonen för den holländska sportbilstillverkaren Spyker. I dag äger familjen 30 procent av företaget och är därmed den största ägaren.

Sköts på öppen gata

Men det är inte familjens intresse för sportbilar som gjort den känd. Det senaste året har fokus i stället riktats mot andra mindre smickrande händelser.

I mars i år sköts Alexander Antonov ner på öppen gata utanför sitt hem i Moskva. Han träffades av fem av skott i magen, ett i benet och ett skott som slet av hans finger. Även hans livvakt träffades av flera skott i benen.

Alexander Antonov vårdades med livshotande skador på sjukhus, men efter flera operationer lyckades läkarna rädda hans liv.

Två gripna

Polisen misstänker att det blodiga mordförsöket är knutet till familjen Antonovs affärsverksamhet.

I april greps två misstänkta gärningsmän. Enligt ryska medier misstänker polisen att de gripna männen har kopplingar till en tjetjensk kriminell gruppering, och att mordförsöket var en uppgörelse i den undre världen.

Efter mordförsöket tog sonen Vladimir Antonov, 34, över familjens verksamheter. Alexander har nu repat sig och är återigen med och styr över familjens affärer.

Startade på 1800-talet

Men historien om Spyker började långt före familjen Antonov byggde upp sin förmögenhet.

Redan på 1800-talet blev bröderna Jacobus och Hendrik-Jan Spijker kända när de byggde den gyllene droskvagn som används av det holländska hovet.

1898 byggde bröderna sin första bil med en Benz-motor. På 1920-talet lade Spyker ner verksamheten, men återupplivades 75 år senare. 2004 tog Spyker steget in på börsen i Amsterdam, och har sedan dess gått med förlust varje år.

Förutom familjen Antonov är finansbolaget Mubadala Development en stor ägare i Spyker. Mubadala hör hemma i Abu Dhabi, en del av Förenade Arabemiraten.

Publicerad: