Sötaste djurungarna

Publicerad:
Uppdaterad:

Besök 2009 års gulligaste tillskott på Sveriges djurparker

Skånes djurpark har små nyfödda sälungar.
Foto: Skånes djurpark
Skånes djurpark har små nyfödda sälungar.

Vem smälter inte av att se en söt djurunge? I år har det fötts ungar på flera ställen, bland annat har superkändisen Enzo fått en lillebror.

Foto: Kai Rehn
Gorillauingen Enzo nr han var liten — nu har han fått en lillebror.

De exotiska djuren trivs på Sveriges djurparker. I år har det fötts ungar på många håll. En av de mest uppmärksamade är den nya gorillapojken på Kolmårdens djurpark utanför Norrköping. För tre år sedan föddes Enzo. Hans födsel blev en världsnyhet — det föds väldigt få gorillor varje år på världens zoo och arten är utrotningshotad. Den 20 maj i år föddes hans lillebror, som ännu inte har fått något namn. Den lilla svarta tussen kan beskådas i mamma Naomis famn.

Tragedi vändes till babylycka

Tidigare i år föddes en liten chimpanstjej på Kolmården, men hennes mamma ville inte ta hand om henne. Problemet löstes genom att lilla Selma fick flytta till Furuviks djurpark utanför Gävle. Där introducerades hon till en extramamma, nämligen djurskötaren Ing-Mari Persson.

— Nu vart det såhär olyckligt att mamman inte tog hand om henne, så då fick jag göra det, säger Ing-Marie till Sveriges Radio.

Selma har introducerats till de andra chimpanserna och är nu en i gänget — om än den minsta.

Unik hajfödsel

På Kolmården, som är en av Europas största djurparker, finns också järvvalpar och en liten världssensation: hajungen Pål.

— Det här är, såvitt vi vet, första gången i Sverige som två hajar födda på ett Akvarium fått en levande unge, säger Stefan Farkasdi på Kolmårdens Tropicarium till Fast News.se.

Pål är cirka 10 cm lång och är av arten Epåletthaj som lever på havsbotten och förflyttar sig på ett speciellt sätt genom att ”gå” med sina fenor.

Hajen Pål kommer i början att visas på en skärm live via en kamera på Tropicarium. Där finns också också stora hajar, alligatorer, småapor, pirayor och reptiler.

Färgglatt och exotiskt i sommar

I parken Zoo i Eskilstuna har det också fötts ungar. Bland andra lemurerna, tapirerna och bältorna har fått tillökning. TIll Eskilstuna har det också tillkommit några alldeles nya exotiska invånare som kan vara värda ett besök, nämligen en liten träskapa, bongoantiloper och aloantralemurer. De sistnämnda kommer från Madagaskar utanför Afrikas kust och är mycket utrotningshotade.

Djurparken i Borås i Västergötland var en av de första djurparkerna som visade upp exotiska djur i Sverige. De har fortfarande flera speciella invånare, som orangutanger och elefanter. Båda arterna har fått ungar de senaste åren, så det blir en del tonårshyss i deras hängn. Nytt för i år är lodjuret Bull och nytillskottet i den stora flamingogruppen. Fåglarna är en riktigt häftig syn där de går tillsammasn som en stor rosa färgklick mitt i parken.

Nordiska djur

I Djurparken Skåne har man valt att fokusera på djur som lever vilt i Norden. Här finns de flesta arter som lever bland oss — men som vi sällan ser. Ta chansen och beskåda björn, varg, lo, älg, säl och rådjur på nära håll. De flesta djuren har ungar med sig ut i år.

Djurparkerna är öppna hela sommaren och ofta erbjuder de mer än bara spännande djur — vad sägs om tivoli, vattenland och äventyrsstigar. Äventyr för både stora och små.

Minimedia

Publicerad: