Dubbla nederlag för Barack Obama

Publicerad:
Uppdaterad:
1 av 3
Barack Obama.

NYHETER

Republikanerna vann på tisdagen guvernörsvalen i två delstater som röstade demokratiskt i presidentvalet.

Utvecklingen är ett hårt slag mot Obama som ett år efter valet kämpar med flera kontroversiella frågor.

Både Virginia och New Jersey röstade på Barack Obama i presidentvalet för exakt ett år sedan. I båda delstaterna var det de viktiga oberoende väljarna som fällde avgörandet men gårdagens guvernörsval visar att månader av lågkonjunktur har fått dem att i stället rösta republikanskt.

Flera svåra frågor

Enligt nyhetsbyrån AP är det den ekonomiska situationen som ligger bakom republikanernas framgångar. Men Obama brottas också med flera svåra frågor, bland annat sjukvårdsreformen, klimatförhandlingarna och det allt mindre populära kriget i Afghanistan.

I Virginia fick Bob McDonnell cirka 60 procent av rösterna och besegrade enkelt demokraten R. Creigh Deeds. Han blir därmed delstatens första republikanska guvernör på åtta år.

I traditionellt demokratiska New Jersey besegrade republikanen Chris Christie sin rival Jon Corzine med 49 procent av rösterna mot 45. Oberoende Chris Daggett fick sex procent av rösterna.

Vinden kan ha vänt

Att demokraterna samtidigt vann ett mindre viktigt specialval till kongressen i New York har inte hindrat republikanerna från att hoppas att vinden nu vänt inför nästa års val till representanthuset, de flesta guvernörsposterna och en tredjedel av platserna i senaten.

Ett bra valresultat nästa år skulle signalera en vändning för republikanerna som förlorade majoriteten i kongressen 2006 och tappade presidentposten till Obama förra året.

Kampanjade hårt

Vita huset förnekar att resultatet av tisdagens guvernörsval är tecken på missnöje med Obama och att lokala frågor och allianser avgjort valen. Men Obama har kampanjat åt de demokratiska kandidaterna i båda delstaterna och enligt undersökningar sade fyra av tio väljare att de lät sin uppfattning om Obama påverka sitt beslut.

Publicerad: