Fildelning

Tele 2 kringgår Ipredlagen

NYHETER

Telekomoperatören Tele 2 tänker följa internetoperatören Bahnhofs exempel och förstöra alla användaruppgifter som kan begäras ut enligt Ipredlagen.

Enligt Ipredlagen kan operatörer bli tvungna att lämna ut användaruppgifter i syfte att spåra illegal fildelning. Men för en tid sedan meddelade Bahnhof att man inte kommer att lagra de uppgifterna.

Den nuvarande lagstiftningen innebär nämligen att det är frivilligt att lagra användaruppgifter. Förstörs de, så kan de heller inte lämnas ut och på så sätt kan Bahnhof kringgå den nya Ipredlagen. Även Tele- och internetbolaget All Tele har sagt att man tänker förstöra användaruppgifterna.

Nu tänker alltså Tele 2 göra samma sak.

Skydda integritet

– Det är ett starkt önskemål från våra kunder och därför har vi beslutat att inte längre spara uppgifter om kunders ip-adresser, säger vd: för Tele 2:s i Sverige, Niclas Palmstierna, till TT.

– Vi gör det för att stärka skyddet av kundens integritet. Tidigare har vi sparat viss information om kunders ip-adresser för internt bruk, men nu har självklart integritetsfrågan ställts på sin spets i och med ipred-diskussionen, säger han.

Palmstierna medger att beslutet också är ett sätt att stärka Tele 2:s konkurrenskraft.

Nya kunder

– Ja, det är ju självklart att om man tillmötesgår kundernas önskemål, så ger det naturligtvis en konkurrensfördel. Det är inget konstigt med det. Om det i sin tur skulle generera nya kunder, så är vi glada för det, säger han.

Frågan är om det innebär att man kringgår lagstiftarens intentioner med Ipredlagen om man förstör användaruppgifterna.

– Det står ingenting i lagen om elektronisk kommunikation om vad man ska spara, bara vad man inte ska spara. Vi har analyserat rättsläget noggrant och kommit fram till att vi inte har någon skyldighet att lagra uppgifter om våra kunders ip-adresser. Om reglerna skulle ändras, så kommer vi självklart att följa det, säger Niclas Palmstierna.

Tele 2 har cirka 600 000 bredbandskunder i Sverige.

Aftonbladets bloggar

TT

ANNONS EXTERN LÄNK

Minska risken för smittspridning under vintern – handla munskydd, hudvård och vitaminer hos MEDS

Meds

Publisert:

Aftonbladet

/

Nyheter

/

Fildelning

ÄMNEN I ARTIKELN

Fildelning