Hon lejde torpeder

Foto: Roger Lundsten
TAs upp i hovrätten Svärmodern har redan blivit dömd till sex månaders fängelse i tingsrätten. Nu i hovrätten kallas dottern in som vitte – som hävdar att mamman är en mycket fredlig person.

avKerstin Danielson

NYHETER

GÖTEBORG. Den framgångsrika affärskvinnan står åtalad för att ha lejt två torpeder som skulle knäcka benen på hennes svärson.

Sen kopplade hon in Bandidos – mot torpederna.

Men i hovrätten ger dottern en annan bild av sin mamma.

– Hon är väldigt fredlig.

Kvinnan är i 65-årsåldern och fortfarande framgångsrik företagare i Västsverige.

När svärsonen kom in i familjen 2003 tog affärskvinnan emot honom med stor värme. Men det tog inte lång tid innan hon, via bekanta, fick en helt annan bild av mannen.

– Han dömdes för brukande av falsk urkund 2001. Han hade ett förfalskat italienskt körkort, säger affärskvinnans advokat Per E Samuelson.

Är skilda i dag

Hatet mot svärsonen växte när fler ofördelaktiga uppgifter nådde kvinnan.

– Därför kom inte min mamma till bröllopet när jag gifte mig i juni 2004. Hon sa att hon inte kunde komma när han hade andra avsikter än att älska mig, sa dottern i hovrätten.

I dag är hon och mannen skilda.

I slutet av hösten 2004 fick mamman, via en anställd, kontakt med de två torpederna. De kom till hennes kontor i tron att det handlade om vaktjobb.

– Vi blev chockade. Vi skulle misshandla honom. Men hans fru, hennes dotter, var gravid. Brottet skulle inte ske överhuvudtaget, det visste jag. Aldrig i livet, säger en av männen.

På nästa möte hade de med sig en dold bandspelare. Den registrerade kvinnans krav på att svärsonen skulle misshandlas så att han inte kunde gå efteråt, att de skulle bryta hans armar och ben.

”Fanns ingen risk”

Affärskvinnan hävdar att männen ville ha 400 000 kronor för att hålla tyst. Men “hjälpen” fanns nära. En annan av hennes anställda var gift med Mehdi Seyyed, ledare för kriminella Bandidos. Gänget satte skräck i torpederna. Först våren 2005 vågade de kontakta svärsonen. För att berätta om hotet, hävdar de.

Affärskvinnan greps och åtalades. Tingsrätten dömde henne till sex månaders fängelse för stämpling till grov misshandel. Hon överklagade.

Hennes advokat säger att det aldrig var någon risk att svärsonen skulle misshandlas – torpederna ville ju inte ge sig på honom. Åklagaren stöder sig på rättsfall och pekade på att kvinnan hade kunnat vända sig till andra. Därför ska hon dömas för stämpling.

– Jag känner att vi vinner, sa affärskvinnan i går kväll.