Nyheter

Full pilot orsakade tumult på flygplan

Av: 

Susanna Vidlund

NYHETER

Aeroflots representanter: Det är ingen stor grej

300 passagerare skrämdes nästan från vettet, när det visade sig att piloten som skulle flyga Aeroflot Flight 315 från Moskva till New York var alkoholpåverkad.

– Hans tal var så sluddrande att det var svårt att höra vilket språk han talade, säger passagerare Khatuna Kobiashvili till Moscow Times.

Först pratade piloten ryska. Sedan växlade han över till engelska och då var det omöjligt att förstå vad han sa.

– Det första jag tänkte var "den här killen är packad", säger Khatuna Kobiashvili till Moscow Times.

När passagerare, däribland en reporter från tidningen, började uttrycka sin oro blev de tillsagda att "sluta bråka" eller gå av flygplanet. En passagerare som ringde flygbolagets huvudkontor ska ha fått en liknande tillsägelse.

– De sa till mig att det var omöjligt för en pilot att vara full och sedan la de på luren, säger Tatyana Vorontsova.

Ostadig och blodsprängd

Den följande timmen blev kaotisk. Allt fler passagerare reagerade på situationen och tog kontakt med personal ombord. Representanter för flygbolaget kallades dit och en av dem sa till passagerarna att det "inte var någon stor grej" om piloten var alkoholpåverkad, eftersom flygplanet praktiskt taget flög sig själv.

– Allt han behöver göra är att trycka på en knapp så flyger planet sig själv. Det värsta som kan hända är att han snubblar över något i cockpit, ska representanten ha sagt.

När piloten vägrade lämna cockpit för att visa att han var nykter, blev passagerarna ännu mer upprörda. När han väl klev ut, ska han ha varit ostadig på fötterna, varit röd i ansiktet och haft blodsprängda ögon.

– Jag tror inte att det finns någon i Ryssland som inte vet hur en full person ser ut, säger Katya Kushner till Moscow Times.

"Masspykos"

Först när programledaren Ksenia Sobchak som är känd från tv och även hon befann sig på flygplanet, krävde att samtliga piloter skulle ersättas, agerade Aeroflot.

Samtliga piloter byttes ut och drygt tre timmar försenat kunde flygplanet lyfta.

Aeroflots talesperson Irina Dannenberg har vägrat ge några kommentarer till Moscow Times om incidenten som inträffade den 28 december men har tidigare sagt till Komsomolskaya Pravda att piloterna byttes ut på grund av "masspsykos" bland passagerarna". Enligt tidningen ska Dannenberg ha sagt att flygbolaget överväger att stämma Sobchak om kostnaderna för förseningen blir stora.

Får behandling

Senare ska flygbolaget ha skickat ut ett pressmeddelande och sagt att piloten kan ha drabbats av en stroke, vilket skulle ha orsakat hans tillstånd. Enligt flygbolaget har man genomfört alkoholtester som inte ska ha visat några tecken på att piloten var alkoholpåverkad.

Över hundra passagerare ombord på flygplanet har intygat att de upplevde piloten som berusad, skriver Moscow Times.

Själv ska han ha sagt till tidningen Komsomolskaya Pravda att han en dag innan hade firat sin 54:e födelsedag men uppgav att han inte hade druckit alkohol vid tillfället.

Enligt Aeroflot genomgår piloten nu behandling för ett ospecificerat medicinskt tillstånd. Det är oklart om han kommer återgå till sitt arbete.

ANNONS EXTERN LÄNK

Höstens nyheter hos Åhléns – handla mode, inredning och skor här

Åhléns

Publisert: