Kd lockar nya väljare med trygghet

– Samtidigt vill man bygga ut i kärnkraften

Kd tar ett nytt grepp om väljarna. Nu satsar de på trygghet – och kärnkraft.

– Kd vill vara partiet för den lilla människan, samtidigt som de vill vara samarbetsvilliga med alliansen, säger Aftonbladets politiska reporter Eva Buskas.

Göran Hägglunds tal i Örebro handlade om hur partiet ska vinna nya väljare till nästa val. Samtidigt räckte han ut en hand till de värdekonservativa i partiet efter förra veckans bråk.

– Han gjöt olja på vågorna för alla som blivit upprörda över hur man hanterat Lennart Sacrédeus. De kan ha uppfattat det som att det inte var okej med värdekonservativa frågor längre, säger Eva Buskas.

Många ansåg att Hägglund hanterat Sacredeus bryskt med personliga påhopp, men det var inget han bad om ursäkt för.

– Han underströk att det var viktigt att vara tydlig i sitt ledarskap.

Den lilla människans parti

75 procent av talet i Örebro handlade om trygghet – Kd gjorde tydligt att de vill vara den lilla människans parti.

– Man vill få tiden och pengarna att räcka till för vanliga familjer. Hägglund pratade om att alla borde ha en månadslön som buffert på banken. Men han hade inga nya förslag. Det handlade om att man skulle bli bättre på att nå ut med sitt budskap till väljarna.

Kan öka kärnkraftverken

Tidigare har Kd velat begränsa kärnkraften – nu gör man en helomvändning. Man vill slopa förbudet att bygga ut och kan tänka sig att bygga kärnkraftverk på nya ställen.

– Hägglund fick spridda applåder när förslaget presenterades, så det är möjligt att det här går hem i partiet, säger Eva Buskas.

Anledningen till åsiktsbytet är att samhället förändrats sedan partiet tog ställning på 80-talet. Bland annat kände man inte till växthuseffekten.

– Göran Hägglund menar att partiet var för optimistiskt när det gäller alternativa energikällor – och för pessimistiskt när det gäller säkerheten. Den nya generationens kärnkraftverk tycker han är säker.

Hur påverkar omsvängningen väljarstödet?

– Kärnkraftfrågan har mist sin sprängkraft, så jag tror inte Kd förlorar några stora väljargrupper. Eftersom Kd krånglat i äktenskapsfrågan är det nog viktigt att visa att de är samarbetsvilliga. Göran Hägglund antydde också att centern kanske ändrar sig i frågan.

Publisert: