Juha Valjakkala

Valjakkala lämnade fängelset

NYHETER

Åkte från fängelset i en skåpbil i hög hastighet

Den finländske livstidsfången Nikita Fouganthine, känd som Åmselemördaren under namnet Juha Valjakkala, har blivit villkorligt frigiven.

Han lämnade fängelset i Riihimäki tidigt på måndagsmorgonen.

Flera gånger har Juha, som nu heter Nikita Fouganthine, rymt och varit i, eller på väg mot, Sverige när han gripits.
Flera gånger har Juha, som nu heter Nikita Fouganthine, rymt och varit i, eller på väg mot, Sverige när han gripits.

Den frigivne trippelmördaren lämnade fängelset i en skåpbil som i hög hastighet körde till ett köpcentrum några kilometer därifrån, uppger finska nyhetsbyrån FNB enligt Hufvudstadsbladet.

Där möttes han av sin fru och chefredaktören för en finsk kriminaltidning som förevigade frigivningen. Fouganthine avböjde att lämna kommentarer till finska nyhetsbyrån FNB.

Greps efter polisjakt

Valjakkala dömdes till livstids fängelse för trippelmordet i Åmsele i Sverige 1988 där han dödade pappan, mamma och sonen i en familj.

Upprinnelsen till morden i Åmsele var en cykelstöld. När familjen som ägde cykeln uppmanade Valjakkala att lämna tillbaka den mördade han de båda föräldrarna och en av parets sönder. Valjakkala och hans dåvarande flickvän greps efter en av de mest omfattande polisjakterna i Sverige.

Fouganthine har suttit omkring 20 år i fängelse. Han har rymt ett antal gånger och har också fått pröva på övervakad frihet några månader i februari i fjol. Det arrangemanget klarade han inte av utan stal bland annat en bil tillsammans med sin fru och smet undan polisen.

Sökte nåd flera gånger

Fouganthine har ansökt om benådning hos presidenten flera gånger utan resultat. Fängelselagen ändrades dock 2005 vilket betydde att han kunde ansöka om benådning direkt hos Helsingfors hovrätt.

Hovrätten upphävde ett tidigare frigivningsbeslut i och med att Fouganthine inte skött sig under prövotiden, men Högsta domstolen fattade i december beslut om villkorlig frigivning.

Fakta / Juha Valjakkala och Åmselemorden

1988 En cykelstöld slutar med att Juha Valjakkala, 23 år, mördar en man, hans hustru och deras 15-årige son på kyrkogården i Åmsele den 3 juli. Efter en veckas polisjakt genom Sverige upptäcks Juha Valjakkala och flickvännen på järnvägsstationen i Odense.

1989 Juha Valjakkala döms till livstids fängelse. Flickvännen dömdes till två års fängelse för medhjälp till misshandel. Båda utlämnas till Finland.

1991 Juha Valjakkala gör sitt första rymningsförsök från fängelset i Riihimäki. Han grips nästan direkt.

1994 Juha Valjakkala flyr igen. Han tar en engelsklärare och flyr beväpnad i en stulen bil. Även denna gång tas han snabbt och skadar inte sin gisslan.

2002 Juha Valjakkala återvänder aldrig till fängelset från en obevakad permission den 13 maj. Efter en stor polisinsats grips han dagen därpå i Sverige.

2004 Juha Valjakkala försöker rymma från fängelset i Sukeva men hinns i kapp av vakter efter några hundra meter.

2006 Finlands högsta domstol beslutar i januari att Juha Valjakkala är redo att benådas. Han sätts, i väntan på att beslut tas av president Tarja Halonen, på en öppen anstalt i Fredrikshamn. Natten till den 28 november hoppar han ut genom ett fönster och försvinner. Han grips tre dygn efter flykten – i en väninnas lägenhet i Helsingfors.

2007 Juha Valjakkala benådas av en finsk domstol.

2008 Juha Valjakkala släpps fri men på prov fram till den 1 juli då han ska friges villkorligt.

TT

ANNONS EXTERN LÄNK

Sjuk? Testa om du har Covid-19 med smidigt hemmatest – beställ här

Quicktest

Publisert:

Aftonbladet

/

Nyheter

/

Juha Valjakkala

ÄMNEN I ARTIKELN

Juha Valjakkala

Brott

Finland