Åtalas för polisbilsexplosion i Malmö

Foto: Polisen
Polisbilens motorhuv slets sönder av explosionen vid polishuset i centrala Malmö. Nu åtalas en 23-årig man misstänkt för allmänfarlig ödeläggelse.
NYHETER

Polisbilens motorhuv slets sönder och en plåtbit med vassa kanter slungades iväg 39 meter.

Nu åtalas en 23-årig man misstänkt för polisbilsexplosionen i centrala Malmö under mellandagarna i fjol.

Strax efter klockan sju på kvällen den 29 december exploderade en polisbil, som stod parkerad utanför polishuset på Sallerupsvägen i centrala Malmö. Motorhuven och delar av motorn slets sönder och två plåtbitar med delvis vassa kanter slungades iväg, men ingen person skadades på platsen.

– Explosionen har orsakat stora skador på polisbilen, men även fara för annan eftersom delar av polisbilen har slungats iväg. Vi ser ju på de övervakningsfilmer som finns att det är människor i närheten. Både cyklister och gångtrafikanter, säger åklagaren Christoffer Östlind till TT.

Greps i närheten

Kort efter explosionen kunde en av poliserna som jobbade på stationen gripa en man vid en busshållsplats i närheten. Den 23-årige mannen är nu åtalad misstänkt för allmänfarlig ödeläggelse alternativt grov skadegörelse.

Den främsta bevisningen mot 23-åringen är att händelseförloppet fångats av övervakningskameror. På filmer syns det att en man lägger något vid motorhuven och går därifrån – 10–15 sekunder senare sker explosionen.

– Det är definitivt den främsta bevisningen. Själv vill han inte tillstå att han har varit på den här platsen. Han är ju gripen i närheten, men han säger att han inte har gått förbi polishuset, säger Östlind.

Obrukbar polisbil

Den misstänkte ska ha placerat "en eller två kraftiga pyrotekniska produkter" vid polisbilens motorhuv. Enligt förundersökningen kan det röra sig om fyrverkeripjäser som för sju till tio år sedan slutades säljas direkt till konsumenter eftersom de till och med orsakat dödsolyckor. Det krävs numera ett utbildningsintyg och tillstånd för att köpa och hantera dem.

Polisbilen går inte att använda efter explosionen och kostnaden för bilen beräknas uppgå till knappt 400 000 kronor. Den åtalade 23-åringen nekar till brott.