Nyheter

Svenska Guantanamo- fången gripen i Pakistan

Av: 

Linda Hjertén

Mehdi Ghezali från Örebro har nu gripits i Pakistan misstänkt för samröre med al-Qaida.
Mehdi Ghezali från Örebro har nu gripits i Pakistan misstänkt för samröre med al-Qaida.

NYHETER

Mehdi Ghezali, som satt 930 dagar i det fruktade Guantanamolägret, är en av de tre svenskar som förra veckan greps i Pakistan, avslöjar SVT:s Rapport.

30-årige Ghezali misstänks för samröre med terrornätverket al-Qaidá.

Det var förra veckan som tolv personer greps i Dera Ghazi Khan-distriktet i Pakistan Tre av de gripna var svenskar, sju var turkiska medborgare, en var från Ryssland och den sista från Iran.

Misstänks för terrorverksamhet

Polischefen Mohammad Rizwan berättade då för den pakistanska tv-kanalen Press TV att samtliga av de gripna männen misstänks ha kopplingar till terrornätverket al-Qaida, och enligt Rizwan ska de ha gripits när de försökte smyga in i Punjab via en checkpoint.

Säkerhetspersonalen ska snabbt ha fattat misstankar mot de tolv männen, och började genomsöka deras bagage. Enligt polischefen ska man då ha hittat CD-skivor, valutor och litteratur som alla indikerar terroristverksamhet.

Psykisk tortyr

Nu avslöjar Rapport att en av de gripna svenskarna är Mehdi Ghezali, 30.

Enligt uppgifter till Rapport har Ghezali sen en tid befunnit sig utanför Sverige och han och de andra två gripna svenskarna ska nu ha förts vidare till huvudstaden Islamabad.

På svenska UD säger man att man fortfarande jobbar på att få bekräftat att tre svenskar har gripits.

– VI har nåtts av de uppgifterna men har ännu inte fått det officiellt bekräftat, säger Ellinor Lundmark vid UD:s presstjänst.

Sömn- och ljudtortyr

Ghezali, som föddes i Stockholm och växte upp i Örebro, satt fången två och ett halvt år – 930 dagar – i Guantanamolägret. Han greps i gränstrakterna mellan Pakistan och Afghanistan år 2001 misstänkt för samröre med terrorister i Afghanistan.

Under sin tid i lägret har 30-åringen sagt att han utsattes för psykisk tortyr. Han fick inte sova, han utsattes för höga ljud och förhör i kylrum. Mehdi Ghezali berättade också hur fångarna berövats möjligheten till sömn och kedjats fast i smärtsamma ställningar under långa perioder.

– När jag blev sjuk, fick magproblem fick jag ingen läkarhjälp. Det var många som inte fick hjälp när de behövde det, har han själv sagt.

I juli 2004 släpptes Ghezalis utan att åtalas och inga bevis mot honom har någonsin presenterats. Han har själv sagt att han var i Afghanistan för att resa runt med en vän och att han tog sig till Pakistan för att inte bli tillfångatagen av bybor som skulle sälja honom till USA.

Ghezalis har även, enligt Svd, anklagats av pakistanska myndigheter för inblandning i ett fånguppror där 17 personer dödades – något 30-åringen själv förnekat.

ANNONS

MISSA INTE CHANSEN! Nike säsongsrea med utvalda stilar upp till 50% rabatt

Extern länk från Nike SE

Shoppa här!

Publisert: