”Ofta angrips vi mörker”

NYHETER

Oroligt för den svenska Isaf-styrkan i Afghanistan

Henrik Klingberg, pressofficer för Isaf-styrkan, chattade med Aftonbladets läsare om de svenska soldaternas liv i Afghanistan.

Han berättar om nattliga närstrider och det oroliga säkerhetsläget i landet – men också om stödet från den afghanska befolkningen.

Henrik Klingberg säger: Hej nu är jag på plats, nu kan ni ställa era frågor.
illuminati säger: Varför är ni i Afghanistan ?
Henrik Klingberg säger: Vi är här för att stödja de afghanska säkerhetsstyrkorna i arbetet med att bibehålla säkerhet i landet, och i förlängningen för att biståndsorganisationer ska kunna göra sitt arbete för fred och utveckling i Afghanistan.
Annonym säger: Hej hur är läget i Afganistan just nu?
Henrik Klingberg säger: Det är väldigt oroligt här. De flesta och största stridigheterna är i landets södra och östra del. Det svenska försvarsområdet är i norra Afghanistan. Här är det inte heller helt lugnt, men betydligt lugnare än i syd och väster. Det är inte ett land man kan röra sig helt fritt i och det är inget land att åka och turista i.
erik säger: är det värd att riskera era liv för ett främmande land? och hur är situationen efter att talibaner hotat er?
Henrik Klingberg säger: Hej Erik. Vi är medvetna om att det finns risker. Vi är utbildade för vår uppgift och alla som är här lägger kraft och energi på att göra det bättre för det afghanska folket. Hot från sådana som kallar sig talibaner har riktats mot oss tidigare och kommer säkerligen i framtiden också. Vi har ett högt säkerhetsmedvetande. Hoten gör inte att vi kommer att ändra vårt beteende just nu utan vi fortsätter vårt jobb att stödja afghanska säkerhetsstyrkor som tidigare.
Malin89 säger: Kommer Sverige nu kunna bevara sin neutrala ställning eller har vi nu satt oss på pott kanten som tilltänkta mål för diverse attentat?
Henrik Klingberg säger: Jättebra fråga, Malin. Vi är här på mandat från FN för afghanernas skull. Det här handlar om en insats av världssamfundet som vi deltar i. Det finns sannolikt människor som har åsikter om det, men för mig – och säkert för många – har vi inga problem med den svenska neutraliteten.
Kalle säger: Vilken typ av skyddsutrustning har soldaterna? väst mm
Henrik Klingberg säger: Hej Kalle. Vi har ett kroppsskydd med plattor i som kan ta emot ammunition. Vi har en stridsväst som vi har utrustning på. Vi har hjälm och skyddsglasögon, och våra vapen. Vi gör inte så ofta fotpatruller utan sitter oftast i skyddade fordon.
Mattias säger: Hur mycket ligger deras lön på?
Henrik Klingberg säger: Det beror på befattning. Alla har ett utlandstillägg för att de tjänstgör i Afghanistan. Jag har tyvärr inga exakta siffror på lönerna här. Mattias, du kan prata med Försvarsmakten och få korrekta siffror.
truppmina13 säger: har all ISAF-personal tillgång till splitterskyddade fordon?
Henrik Klingberg säger: Ja, alla fordon är skyddade, men på lite olika nivåer. De säkraste fordonen vi har är Patria och Galten.
Alling säger: Vad för vapen använder svenskarna och rebellerna i striderna?
Henrik Klingberg säger: Hej Alling! När motståndarna använder pansarbrytande ammunition så svarar vi med samma medel, och när de använder finkalibrig ammunition så svarar vi med det.
thomas säger: hej hur långt är stridsavståndet ungefär? och försöker ni slå ut hotet "direkt"
Henrik Klingberg säger: Hej Thomas! Ofta angrips vi i mörker och det är inte helt lätt att se avstånd, men det kan handla om 200-300 meter. Om vi märker att de skjuter med avsikt att skada oss så måste vi för vårt skydds skull svara med samma medel. Det är alltid så att vi svarar på eldgivning mot oss. Vi angriper inte motståndsmännen först.
markopolo säger: Hur spenderar soldaterna nätterna? Är nattliga patruller vanliga?
Henrik Klingberg säger: Hallå där markopolo! Vi patrullerar dygnet runt, så den soldat som har patrullerat på natten får vila på dagen och den som patrullerar dagtid vilar under natten.
martin säger: Hur ställer sig de flesta afghaner till er när ni är i Afghanistan?
Henrik Klingberg säger: Hallå där Martin! Det vi märker när vi är ute på patrull och passerar en bil är att barnen vinkar och gör tummen upp. Antagligen för att de, åtminstone för stunden, känner sig säkra. Av det jag personligen har sett när jag har varit ute blir vi vänligt mottagna av befolkningen. Sen finns det uppenbarligen de som inte gillar oss och de skjuter på oss. Afghanerna som inte är motståndsmän är jättefina människor och väldigt generösa, trots att de är fattiga. De hoppas verkligen att det kan bli fred här.
HÃ¥kan säger: Hur tror du att svenskarna tar det om det börjar flygas hem kroppar efter stupade soldater?
Henrik Klingberg säger: Hej Håkan! Jag hoppas verkligen att det inte blir så och det är svårt att föreställa sig hur det skulle vara. Jag kan i alla fall nu säga att vi har en organisation som klarar av det.
A säger: Vilket stöd erbjuds de anhöriga till soldaterna som finns i Afghanistan? Det finns ju många oroliga anhöriga som läser tidningar här hemma och ser på nyheterna. Får de någon ytterligare information från Försvarsmakten? Vart kan anhöriga vända sig för att få information och stöd?
Henrik Klingberg säger: Hej A! Det finns möjlighet för soldaterna på plats här att ringa hem och att mejla till sina anhöriga. Det anordnas också anhörigträffar emellanåt hemma i Sverige. Vi har en blogg på fs17. Den heter swecon-fs17.blogspot.com. Dessutom finns det information på försvarets hemsida, www.mil.se. Anhöriga kan vända sig till Försvarsmakten om de vill prata eller komma i kontakt med någon på telefon 08-788 75 00.
Moderator säger: Det var den sista frågan. Tack alla ni som som skickat frågor!
Henrik Klingberg säger: Tack för frågorna!