Nyheter

Rasism avslöjas hos Sverigedemokraterna

NYHETER

Med SD protesterar: Vi har en sund värdegrund

Sverigedemokraterna accepterar inte rasistiska uttalanden. Men det låter annorlunda bakom stängda dörrar, hävdar Sveriges Radios program Kaliber som spelat in interna möten med dold mikrofon.

– Vi har en sund antirasistisk värdegrund, protesterar partiordförande Jimmie Åkesson.

Sverigedemokraternas ordförande Jimmie Åkesson ställer inte upp på Kalibers bild att partiet har en ideologi utåt och en inåt.

– Jag tycker att det är en märklig slutsats utifrån vad de har sänt i programmet. Det är sammanlagt några sekunder, kanske någon minut av plumpa, grova och i något fall direkt oacceptabla uttalanden ifrån perifera medlemmar eller, som de hävdar, företrädare för partiet, säger han till TT.

Rasistiska åsikter

Sverigedemokraterna har under senare år försökt bli av med stämpeln att partiet är främlingsfientligt och rasistiskt. Men den granskning som Sveriges Radios P1-program Kaliber har gjort visar att sådana åsikter finns hos flera förtroendevalda i partiet. Kaliber har låtit tre reportrar bli medlemmar i partiet i Stockholm, Göteborg och Skåne. Under ett halvår spelade de med dold mikrofon in vad som förs fram inom partiet. Vid en tredjedel av ett 30-tal möten Kaliber deltog i förekom rasistiska eller främlingsfientliga uttalanden.

På ett möte i Göteborg säger en partimedlem:

– Titta på de här somalierna. De har redan tio barn. Och alla de här ungarna ska ha tio tolv ungar de också. Fy fan, alltså.

”Antirasistisk värdegrund”

TT: Så de här uttalandena speglar inte ert partis politik?

– Nej, vi har en sund antirasistisk värdegrund och principprogrammet är väldigt tydligt vad gäller mänskliga rättigheter och alla människors lika värde, säger Jimmie Åkesson.

Partiet kommer inte nu att agera mot de uttalanden som har gjorts men Åkesson säger att saken kommer att utredas.

– Det är alldeles för tidigt att säga vad vi ska göra. Man får ta en diskussion med de här personerna och få en samlad bild av vad som har hänt.

TT: Hur reagerade du på uttalandena?

– Det är bedrövligt att höra så klart. Jag tror att alla Sverigedemokrater, med några få undantag, kommer att reagera väldigt starkt på några av de här uttalandena.

Interna problem

Mats Wingborg, journalist och författare, har tillsammans med journalisten Anna Lena Lodenius granskat Sverigedemokraterna i boken Slaget om svenskheten. Han känner igen den jargong som förekommer i radioinslaget.

– Partiledningen har ägnat mycket kraft åt att göra partiet rumsrent men kommer du ut på kommunal nivå, utanför ledningskretsen, låter det mycket grövre, det har vi i massor av citat i vår bok.

Mats Wingborg säger att partimedlemmarnas olika åsikter orsakar stora problem internt.

– Det leder till motsättningar, avhopp och splittring. 15 procent av partiets platser i kommunfullmäktige står tomma i dag.

Aftonbladets bloggar

TT

ANNONS EXTERN LÄNK

Minska risken för smittspridning under vintern – handla munskydd, hudvård och vitaminer hos MEDS

Meds

Publisert:

Aftonbladet

/

Nyheter