Läsarna: Ge elever en andra chans

76 procent av Aftonbladets läsare tycker att Björklund är fel ute

En majoritet av läsarna sågar Björklunds komvuxförslag längs med fotknölarna.

Hela 76,1 procent tror att samhället skulle vinna på att ge elever en andra chans i Komvux.

Det finns många skäl till dåliga gymnasiebetyg.

Sjukdom – "Jag blev deprimerad och fick panikångest under gymnasiet pga för höga krav, ska jag då inte få möjlighet att bli det jag vill för det?", undrar emmylicious, 20 år.

Hemförhållanden– "Alla elever i gymnasiet har inte föräldrar som hjälper och motiverar dem om de långsiktiga fördelarna med bra gymnasiebetyg", skriver Thingen, 29.

Eller dåliga lärare – "Tänker på dem som med mig fick sin gymnasietid förstörd med inkompetenta lärare som inte hade behörighet i sina ämnen de lärde ut. Då var jäkligt svårt och få bättre betyg än Godkänt men tur att det fanns komvux då", skriver källby, 29.

Orsakar skärpning?

Därför anser en majoritet av Aftonbladets läsare att Komvux bör fungera på samma sätt som det gör i dag.

Men många tror också att det nya förslaget kan leda till att eleverna skärper sig i gymnasiet.

"Varför ska samhället betala någons utbildningskostnad 2 gånger, bara för att den "korkade" valde att supa bort gymnasiet", frågar sig Chrillss, 18.

Även Shitfaced, 20, tycker att förslaget är väldigt bra. "Det är ju bara att göra rätt för sig från början, detta borde motivera fler att arbeta flitigare i gymnasiet istället samtidigt som man sparar pengar."

"Orättvist"

Men Susanna Bollhem, ordförande för Sveriges Elevråds Centralorganisation är kritisk till förslaget.

– Det här kommer att stänga dörrar till kunskap och orättvist drabba elever som varit sjuka, eller som haft dåliga lärare.

Bollhem säger att möjligheten att tenta upp betyg inte räcker.

–Lärande är en process som man behöver stöd i. Hur ska en elev på egen hand lyckas få in en hel matematikkurs?

Drabbar medelmåttor

Hon tror att mellanskiktet av studenterna kommer att drabbas hårdast. De som jobbar hårt, men inte når ända upp till de högsta betygen som de behöver för att komma in på sin drömutbildning.

– Komvux är inte ett taktiskt val för dem, det är att bita i det sura äpplet och inget man drömmer om att lägga studiemedel på.

Vad blir resultatet?

– De som känner att de inte når upp till toppbetyg kommer i stället att satsa på IG för att få gå Komvux. Och det är att sända fel signal.

Publisert: