Nyheter

Elmehagen betalar tillbaka 8,6 miljoner

Av: 

Johanna Melén

Tobias Österberg

NYHETER

Förlikning klar med AMF

Det blir ingen rättsprocess mot AMF:s förre vd Christer Elmehagen.

I stället betalar han tillbaka sammanlagt 8,6 miljoner till pensionsbolaget.

– Jag vill kunna gå vidare, säger Elmehagen till TT.

AMF:s förre vd Christer Elmehagen.
AMF:s förre vd Christer Elmehagen.

AMF pensions förre vd Christer Elmehagen blir 8,6 miljoner fattigare som pensionär.

Det blir följden av den skandal som tidigare i år skakade Elmehagen själv, men också LO:s ordförande Wanja Lundby-Wedin som hade godkänt hans saftiga pension.

I en förlikning med AMF har Elmehagen gått med på två saker.

1. Flytta tillbaka de 2,6 miljoner kronor som Elmehagen i höstas tjänade in när han flyttade sina pengar från AMF Pension. En flytt han gjorde eftersom han visste att bolaget skulle göra ett så kallat återtag. Det agerandet har Elmehagen själv ångrat.

2. Dessutom ska Elmehagen betala tillbaka sex miljoner kronor av de pensionspengar som AMF har betalat in.

Totalt får AMF tillbaka 10,1 miljoner kronor eftersom även inbetald löneskatt förs tillbaka.

”Känns positivt”

– Det här är jättebra. Jag tror att det är bra för AMF Pension och det är bra för mig. Jag vill kunna gå vidare och det tycker jag är jätteviktigt i detta. Så det känns positivt, säger Elmehagen till TT.

TT: Varför har du gått med på att betala tillbaka pengar?

– Just av det skälet som jag säger: jag vill gå vidare. Jag fick ett avtal framför mig 2004 som jag skrev under och som presenterades av ordföranden.

– Nu har jag bestämt mig för att jag inte vill ägna mig åt processer. Det tillhör inte min personlighet, jag är en betydligt mer positiv person än så. Så nu betalar jag det här och sedan kan jag gå vidare. Och det känns bra tycker jag.

Inga fler krav

AMF skriver i ett pressmeddelandet att pensionsavsättningarna till Elmehagen var högre än man hade tänkt sig. Totalt ska han ha fått 104 miljoner kronor i pension för tio års jobb.

Däremot har man inga ytterligare krav mot den före detta vd:n Christer Elmehagen.

AMF Pension har anklagat Elmehagen och förre vice vd:n Ingvar Skeberg för att ha brutit mot lojalitetsplikten genom att flytta sina egna pensionspengar, strax innan återtaget. Dessutom har styrelsen ansett att Elmehagen fått för stora pensionsutbetalningar.

TT: Ska man tolka det här som att du medger att du har gjort fel?

– När det gäller flytten så var den olämplig, det har jag sagt. I den andra delen så har vi haft olika tolkningar. Nu har vi träffat en förlikning, i och med det är det här klart. Och jag betraktar det här som en upprättelse, säger Elmehagen.

AMF Pension ville inledningsvis ha tillbaka mer pengar, hur mycket vill Elmehagen inte säga.

– Jag går inte in på de här förhandlingstekniska sakerna för nu har vi nått en överenskommelse och det är det jag tycker är det viktiga. Men alla diskussioner är tuffa inledningsvis. Sedan så tycker jag att vi har hittat förståelse för varandra, och det känns bra faktiskt.

ANNONS

Mumin-muggarna för 2022 är här! Förboka dem hos Cervera redan nu!

Extern länk från Cervera

Läs mer och köp här!

Aftonbladets bloggar
Publisert:

Aftonbladet

/

Nyheter