Klimat & miljö

Nattmangling in i det sista

Av: 

Johanna Melén

NYHETER

Och än är det långt kvar till en lösning enligt Reinfeldt

KÖPENHAMN. I natt kämpade världsledarna för att i sista stund få till ett nytt klimatavtal.

– Vi är långt ifrån färdiga, säger statsminister Fredrik Reinfeldt nu på morgonen.

nattligt krismöte Enligt uppgifter till Aftonbladet tog Fredrik Reinfeldt till fördrinken som ett sista försök till att samla ledarna till ett krismöte. ”Vi är här för att göra skillnad”, säger statsministern.

Foto: AFP

Vid halv tre-tiden avbröts det extrainkallade toppmötet mellan världens ledare här på Bella Center i Köpenhamn.

Då hade USA:s utrikesminister Hillary Clinton, Frankrikes president Nicolas Sarkozy, Brasiliens Lula da Silva och ledare för över 20 andra länder under flera timmar arbetat på att få till en lösning inför klimatmötets sista dag. Det arbetet har fortsatt hela natten av ledarnas klimatrådgivare.

Enligt nyhetsbyrån Reuters kommer ett utkast till avtal presenteras nu på morgonen som innehåller löfte om en maximal temperaturstigning på två grader och 100 miljarder dollar i årligt klimatbistånd till utvecklingsländerna.

Obama väntas landa

Däremot ska ännu ingenting finnas sagt om med hur mycket vart och ett av de rika länderna måste minska sina utsläpp.

Vid ett-tiden i natt, svensk tid, klev USA:s president Barack Obama ombord på Air Force One. Han väntas landa i Köpenhamn vid halv nio-tiden i dag.

Under dagen ska Obama bland annat möta Kinas premiärminister Wen Jiabao, Rysslands president Dmitrij Medvedev samt delta i klimatförhandlingarna inne på Bella Center. Förhoppningen är att han i kväll ska återvända mot Washington med ett färdigt globalt klimatavtal i hand.

Mötet återupptogs

Lite före åtta kom statsminister Fredrik Reinfeldt till Bella Center för att återuppta mötet som alltså avbröts sent i natt. Vi är långt ifrån färdiga, var Reinfeldts budskap.

– Vi fick mötet att mer börja diskutera klimat och hur vi ska nå tvågradersmålet, vilket vi tycker är grunden för en överenskommelse här. Vi är inte klara, det krävs fler möten. Det finns djupa motsättningar i olika länders syn på hur en lösning ska se ut, sa Reinfeldt.

Under morgonen kommer president Barack Obama till Köpenhamn, och enligt Reinfeldt kan han göra skillnad.

– Om han nämner ambitioner på ytterligare reduktioner av utsläpp kan han påverka till exempel Kina i de kommande samtalen, säger Reinfeldt till TT.

ANNONS EXTERN LÄNK

Jämför lån med Advisa - låna pengar enkelt och sänk din ränta

Advisa

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Klimat & miljö

Klimathotet