’Vi kräver ett fördömande’

Av: Jill Sjölund, Oisin Cantwell

Publicerad:
Uppdaterad:

Israels premiärminister trappar upp angreppen

1 av 3 | Foto: ammar arwad/ap
får inget gehör I går ställde Israels premiärminister Benjamin Netanyahu sig bakom sin utrikesminister och andra som kritiserat Sverige. Han kräver att den svenska regeringen ber om ursäkt för den artikel som publicerades på Aftonbladets kultursidor för en vecka sedan. Men det kommer inte att ske, enligt regeringens talesmän.

jerusalem/stockholm. Israel går till storoffensiv mot Sverige.

Nu ger sig premiärminister Benjamin Netanyahu in i bråket – och kräver ett fördömande.

– Det är uppenbart att den israeliska regeringen vill hålla liv i konflikten, säger Ove Bring, professor i internationell rätt.

Krisen mellan Israel och Sverige har trappats upp ordentligt. Efter gårdagens regeringssammanträde i Jerusalem gick flera tunga ministrar till skarp attack.

– Vi kräver och förväntar oss ett formellt fördömande från den svenska regeringen, säger Benjamin Netanyahu.

Handelsminister Yuval Steinitz insinuerade att Bildts besök kommer att ställas in.

– Vem som helst som är ovillig att fördöma sådant blodsförtal kan bli betraktad som icke önskvärd i Israel, säger han.

”Ingen pressfrihet”

Zvi Mazel – tidigare ambassadör i Sverige som 2004 förstörde ett konstverk som han tyckte glorifierade självmordsbombare på

Historiska museet – eldade på konflikten ytterligare.

– Det finns ingen pressfrihet i Sverige. Det är en illusion, säger Zvi Mazel till israelisk radio.

– 85 procent av tidningarna som ges ut i Sverige, både de lokala och rikstäckande, ägs av vänsterpartierna. Särskilt av Socialdemokraterna och fackföreningarna. Och allt sedan Olof Palmes tid på 60-talet har de kommit med oupphörliga attacker. De smutskastar Israel.

Men den svenska regeringen vägrar ge med sig.

Aftonbladet var i går i kontakt med UD samt Carl Bildts och Fredrik Reinfeldts pressekreterare som alla meddelade att man inte tänker vika sig för de nya kraven.

– Reinfeldt hedrar den svenska grundlagen med yttrande och tryckfrihet, säger Edvard Unsgaard, statsministerns pressekreterare.

– Man kommer inte att fördöma artikeln, säger Anders Jörle, chef för UD:s pressavdelning.

Expert: Ta det lugnt

En av Sveriges främsta folkrättsexperter, Ove Bring, beskriver Israels kraftiga reaktioner som odemokratiska eftersom man ger sig på den svenska pressfriheten.

– Det är uppenbart att den israeliska regeringen vill hålla liv i konflikten. Jag tror det handlar om politiska känslor som svämmar över. Israelerna känner sig kritiserade av omvärlden hela tiden. De kan nog tycka att det är dags att sätta ner foten, säger han.

– Sverige kan inte göra annat än att leva med konflikten och ta det så lugnt som det går.

Folkrättsexperten ger inte mycket för Zvi Mazels påstående om att Sveriges tidningar styrs av vänstermakter som smutskastat Israel sedan 1960-talet.

– Han har en märklig verklighetsuppfattning. Han förstår inte mediefriheten i Sverige, säger Bring.

Attackerar Norge

Enligt tidningen Haaretz attackerade Israels utrikesminister Lieberman även Norge.

– Jag är förvånad över den norska regeringens beslut att fira 150-årsminnet av författaren Knut Hamsuns födelse. Han beundrade nazisterna, sa Lieberman.

Publicerad: