Nu börjar bygget av nya bostadsskrapan

I sommar går startskottet för bygget av Sveriges högsta nyproducerade hyreshus. Med sina 24 våningar och 76 meter precis invid Mälarens strand kommer huset att bli ett nytt landmärke i Stockholm

Kvarteret Lusten, vid Hornsbergs strand på nordvästra Kungsholmen, kommer att få ett höghus. I augusti påbörjar Familjebostäder det spektakulära bygget av ett 24 våningars hyreshus som ska vara inflyttningsklart 2011. Det finns mycket att ta hänsyn till under planeringsfasen för ett 24-våningshus. Lägenheterna som ligger på de övre våningsplanen får naturligtvis en fantastisk utsikt. Samtidigt skapar höjden problem med uteplatserna, de blir väldigt utsatta.

I höghuset kommer 82 lägenheter att byggas och totalt blir det 314 stycken i området. Rekordhuset kommer att byggas i räfflad prefab-betong och balkongerna kommer att vara inglasade för att hyresgästerna ska kunna njuta av sitt sjönära boende året om.

– Detta projekt är det största och högsta som bolaget någonsin har gjort, säger Bosse Sundling, vd för Familjebostäder i Stockholm. Det blir fantastiskt roligt och stimulerande att bygga detta landmärke. Det innebär dessutom ett ordentligt tillskott på hyresrätter i Stockholms innerstad.

Inflyttningsklart 2011

I en intervju med Byggvärlden berättar Anders Borg, Familjebostäders projektledningschef för nyproduktion bygget snart drar igång.

– Vi startar bygget i augusti och det ska stå klart 2011. Hyran kommer att bli innerstadsmässig på cirka 1 700 till 1 800 kroner på kvadratmeter.

Hyresrätternas storlek varierar från enrummare på 40 kvadratmeter till lägenheter med fem rum och kök om 135 kvadratmeter. Arkitektoniskt är kvarteren ett sammarbete mellan ÅWL och Rosenbergs Arkitekter, där den senare är de som har står bakom höghuset. Alessandro Rippelino, arkitekten som ritat huset, beskriver det som modernt men anpassat till området.

”Vi har följt den kvarters- och gatustruktur som finns i stadsdelen, men de nya kvarteren präglas ändå starkt av modern arkitektur. Höghusets lägenheter kommer att erbjuda unika utblickar över stad och vatten. Närheten till Moa Martinsons torg, kajparterren och strandpromenaden utgör en kvalité utöver det vanliga”, skriver han på familjebostäders hemsida.

Den totala produktionskostnaden för de två kvarteren kommer ungefärligen att hamna på 840 miljoner kronor. Höghuset byggs i en totalentreprenad av Värmdö Byggentreprenader.

Minimedia, Felix Björklund

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN