Tre miljoner drabbade av jordbävningen

Av: Erik Wiman

Publicerad:
Uppdaterad:
1 av 17 | Foto: all over press
En amerikansk spårhund är redo att åka till Haiti och söka efter människor i rasmassorna.

Räddningsarbetare kämpar för att nå fram till de nödställda i Haiti.

Hur många som dödats är än så länge omöjligt att uppskatta.

Men enligt Röda Korset är tre miljoner människor direkt drabbade av katastrofen.

Haitis president René Préval befarar att katastrofen krävt tusentals liv.

Hur många människor som ligger begravda under rasmassorna i Haiti går än så länge bara att gissa. I huvudstaden Port-au-Prince råder totalt kaos, uppger flera nyhetsbyråer på plats. Nästan all elförsörjning är utslagen och vägarna kantas av raserade byggnader.

Totalt bor cirka 2,2 miljoner invånare i Port-au-Prince och den omkringliggande Västra provinsen, men ytterligare en miljon människor kan ha drabbats av skalvet.

– Troligtvis är så många som tre miljoner människor direkt berörda av jordbävningen, säger Röda Korsets talesman Paul Cannealy.

Internationell hjälp

Med hjälp av flygplan och helikoptrar försökte hjälporganisationer tillsammans med FN att överskåda katastrofen under onsdagen. Flera fältsjukhus har byggts upp runt omkring huvudstaden, men räddningsarbetarna har svårt att nå de nödställda på grund av att vägnätet är totalt demolerat, uppger AP.

Världens länder mobiliserar nu gemensamt för att bistå de drabbade. USA:s utrikesminister Hillary Clinton har lovat att sända såväl civil som militär personal till Haiti för att delta i räddningsarbetet.

Storbritanniens premiärminister Gordon Brown utlovar ”all humanitär hjälp som krävs.” Tyskland lovar en miljon Euro i ekonomiskt bistånd.

Publicerad: