Nyheter

Flera svenska politiker jublar

NYHETER

Irland sa ja – till slut

Det blev ett övertygande ja till EU:s Lissabonfördrag i folkomröstningen i Irland.

De svenska polikerna jublar åt beskedet.

När alla de 43 valkretsarna var färdigräknade hade 67,13 procent av väljarna sagt ja och 32,87 procent nej. En helomvändning jämfört med förra folkomröstningen i juni 2008, då drygt 53 procent sade nej.

– Jag är jätteglad för landets skull. Det ser ut som en övertygande seger för ja-sidan. Det är bra för Irland. Jag tror passionerat att vår framtid finns i EU, säger utrikesminister Micheál Martin till etermediebolaget RTE.

Carl Bildt nöjd

Även de svenska politikerna är mycket nöjda med resultatet.

"Det är en viktig seger för Irland – och för hela Europa... Inte minst kommer det att ge oss möjligheten till en starkare europeisk röst i världen", skriver utrikesminister Carl Bildt på sin blogg.

Polen och Tjeckien har ännu inte ratificerat Lissabonfördraget, men Bildt tror inte att det kommer att dröja.

"Därmed kan det knappast vara mer än en fråga om en begränsad tid innan vi slutgiltigt kan trycka på knappen för det bättre europeiska samarbete som Lissabon-avtalet kommer att ge oss", skriver han.

Reinfeldt gratulerade

Statsminister Fredrik Reinfeldt har gratulerat sin kollega i Irland för det övertygande valresultatet i folkomröstningen.

– I dag är en bra dag för Europa, efter all osäkerhet som har omgärdat det här fördraget, sade han på en presskonferens i Rosenbad i dag.

"Jätteviktigt för EU"

Även socialdemokraternas ledare Mona Sahlin välkomnar resultatet från Irlands folkomröstning.

– Det är jätteviktigt för EU att få ett modernt fördrag baserat på alla 27 medlemsländer. Jag hoppas att det nu blir en snabb process för att få fördraget på plats, säger hon.

Enligt Sahlin innebär Lissabonfördraget att EU kan jobba effektivare med jobbpolitiken, utrikespolitiken, miljön och klimathotet.

Aftonbladets bloggar

TT
Natalie Roos Holmborg

ANNONS EXTERN LÄNK

Minska risken för smittspridning under vintern – handla munskydd, hudvård och vitaminer hos MEDS

Meds

Publisert:

Aftonbladet

/

Nyheter