Klanen Kennedy

avTobias Österberg

Joseph "Joe" Kennedy: 1888–1969. Patriark och far till bland andra John, Robert och Edward. Var en ledande demokrat, Londonambassadör och ordförande för USA:s finansinspektion. Var fast besluten göra presidenter av sina söner med stort inflytande över deras president- och senatsvalskampanjer.

John F Kennedy: President 1961–63. Ledde den misslyckade invasionen vid Grisbukten på Kuba, var nära kärnvapenkrig med Sovjetunionen i samband med Kubakrisen och lovade att människan skulle till Månen. Sköts ihjäl i Dallas.

Robert "Bobby" Kennedy: Senator och justitieminister. Kandiderade till presidentposten när han mördades 1968.

Edward "Ted" Kennedy: Senator sedan 1962. Liberal tungviktare som efter faderns och brödernas död blev klanens patriark.

Bland de mer kända nu levande medlemmarna av klanen återfinns:

Caroline Kennedy: Född 1957, dotter till John. Författare och jurist. Medlem av den grupp som vaskade fram Joe Biden som Barack Obamas vicepresidentkandidat.

Robert F Kennedy Jr. Född 1954, son till Robert. Miljörättsjurist, förekom i spekulationerna om ny chef för miljöskyddsstyrelsen EPA efter president Obamas valseger i fjol. Både Robert och Caroline nämndes som möjliga kandidater till att överta Hillary Clintons plats i senaten för delstaten New York.

Maria Shriver, född 1955, systerdotter till bröderna John, Robert och Edward. Journalist och författare och gift med Kaliforniens guvernör Arnold Schwarzenegger.