Värme och brandrisk i nästan hela landet

Foto: Vegard Wivestad Grøtt/Scanpix/TT
Sommarvärmen kommer att stanna i Sverige, och det varnas för brandrisk i hela Sverige förutom fjällen.

avTT

NYHETER

Sommarens värmebölja fortsätter och till helgen väntas kvicksilvret nå 28 grader på flera platser. Skönt för soldyrkaren, men bristen på regn ökar brandrisken.

Brandriskkartan varnar för skogsbrand i samtliga av Sveriges län. Bara fjällen klarar sig. Och värmen och den tillhörande torkan ska även fortsatt hålla i sig.

– De kommande tio dagarna är det liknande väder som nu. Det vill säga omkring 25 grader i större delarna av landet, säger Therese Gadd, jourhavande meteorolog på SMHI, till TT.

Den stundande helgen kan dock bjuda på lokala skurar. På lördag ska det bli 27 grader varmt i Stockholm men även två millimeter regn. Det kan även dyka upp på andra ställen, i Kiruna ska det till exempel regna både lördag och söndag. Det är dock inget som påverkar den utbredda torkan.

– Det väntar tyvärr inget ihållande regn, det skulle verkligen behövas, säger Therese Gadd.

För soldyrkaren är framförallt i morgon fredag en dag att sikta in sig på. I Malmö kommer det bli 27 grader, lika varmt som i Göteborg, och en grad varmare än i Stockholm. Annars är tisdag den stora värmedagen för så gott som hela landet. Då kommer det vara 28 grader i både Östersund, Luleå och Kiruna.