Londonbor protesterar mot Trump

avFanny Westling

Banderoller, namninsamlingar och inte minst: en sex meter hög ballong föreställande Donald Trump som bebis.

Londonborna ser till att presidentens 24-timmars besök i huvudstaden inte sker okommenterat.

– Det känns okej. Jag tror de gillar mig mig mycket i Storbritannien, svarade presidenten på frågan om protesterna vid en presskonferens.

Donald Trump flög in i London strax efter lunch under torsdagen. I morgon, fredag, kommer en gigantisk karikatyr av presidenten flyga över honom själv istället.

Under ballongen väntas också tiotusentals människor protestera.

– Vi har en lång historia i Storbritannien att göra karikatyrer på våra politiska ledare. Man kan gå tillbaka hundratals år och hitta figurer som skojar om globala ledare i löjliga situationer. Det här bara ännu ett exempel på det, säger Daniel Jones, talesperson för den uppblåsbara jättebebisen föreställande Trump till nyhetsbyrån AP.

1 av 6 | Foto: AP
Amnesty protesterade mot Trump med en stor banderoll

Fångar presidentens uttryck

Många olika organisationer väntas uttycka sitt missnöje inför presidentens besök, men ballongen är den protest som fått mest uppmärksamhet.

Den sex meter höga bebis-versionen av presidenten ska sväva bredvid det brittiska parlamentet under fredagen.

– Vi har försökt förkroppsliga några av hans utryck. Han är arg, han kastar sina leksaker som vi är vana att se presidenten att göra. Han har sitt karakteristiska hår och håller i sin telefon, säger Daniel Jones.

Ballongen har finansierats med en crowdfunding-kampanj, och de har samlat ihop så mycket pengar att baby-Trump kanske till och med kan åka på världsturné.

”Mänskliga rättigheters mardröm”

Amnesty international har satt upp en banderoll på Vauxhall bridge med texten ”Human rights nightmare” - mänskliga rättigheters mardröm.

– Det är för att markera vårt motstånd, inte mot presidentens besök utan hans politik, säger Kate Allen som är chef på Amnesty Storbrittanien.

Två miljoner personer skrev under en namnlista för att få mötet att stoppas, för att det skulle vara pinsamt för drottningen.

Donald Trump kommer tillsammans med Melania Trump vara i huvudstaden i ett dygn och efter det spendera helgen i Skottland.

– Det känns okej. Jag tror de gillar mig mig mycket i Storbritannien, svarade presidenten på frågan om protesterna vid en presskonferens.

ARTIKELN HANDLAR OM

London

Politik