SMHI utfärdar en klass 2-varning om extremvärmen

avJosefine Holmqvist

NYHETER

30 grader eller mer väntas de kommande dagarna – och SMHI går nu ut med en klass 2-varning.

Denna typ av varning utfärdas vid ”SMHI”.

– Det kan innebära en ökad påfrestning för riskgrupper som äldre, sjuka och gravida, vilket kan leda till akuta hälsoproblem, säger Linus Dock, meteorolog på SMHI.

Till onsdag väntas den maximala dagstemperaturen bli 30 grader eller högre på många håll i landet, vilket innebär ett ”mycket besvärligt väderläge”.

CHATTA MED OSS!

– En klass 2-varning innebär att vi väntar oss temperaturer på 30 grader eller mer, fem dagar eller mer i följd, säger Linus Dock, meteorlog på SMHI och fortsätter:

– Det kan innebära en ökad påfrestning för riskgrupper som äldre, sjuka, små barn och gravida, vilket kan leda till akuta hälsoproblem.

På sin hemsida beskriver SMHI de nuvarande temperaturerna som ”extremt höga”.

Den utfärdade varningen gäller för följande län: Örebro, Västmanland , Uppsala, Stockholm och Södermanland.

Dåligt med regn i sikte

På sin hemsida skriver SMHI att det är fortsatt mycket torrt eller extremt torrt i landets marker. På grund av detta är risken för bränder i skog och mark därför mycket stor eller extremt stor, och detta gäller i stort sett hela Sverige.

Linus Dock berättar att brandrisken kommer att fortsätta att vara mycket stor eller extremt stor de kommande dagarna.

– Under lördagen såg vi dessutom att åskovädret och blixtnedslagen ledde till flera bränder. Under söndagen väntar vi oss ett lugnare åskoväder, säger han.

Linus Dock uppger att det är dåligt med regn i sikte. Eventuellt kan det under onsdagen börja röra sig regnmoln uppåt landet, som kommer från sydöstra Götaland, men det är ännu oklart hur omfattande detta regn skulle kunna bli – och vilken bana det tar.

– Vi får se om regnet kan dämpa något.

SMHI:s högsta varning är klass 3, vilket gäller ”extremt väder”. Detta kan då innebära stor fara för allmänheten, liksom stora störningar i viktiga samhällsfunktioner.

Frankrike skickar brandflyg

Under eftermiddagen blev det klart att Frankrike skickar två brandplan av modellen Canadair CL415, samma modell som de plan som skickats från Italien. 

– Vi är glada att vi får hit dem, säger Mikael Westerlund, kommunikatör på MSB. 

Det är ännu inte bestämt exakt när de kommer komma eller var de kommer åka. Men de är väl behövda i landet. 

– Vi har tackat ja för att vi upplever att de behövs, säger Mikael Westerlund.

Det betyder vädervarningarna 00:35
ARTIKELN HANDLAR OM

SMHI

Väder

Bränder