Beslut om utomhusrökning uppskjutet

avMikaela Somnell

Regeringens förslag om att förbjuda rökning på flera platser utomhus skjuts på framtiden, rapporterar SR.

Anledningen är att EU-kommissionen har kommit med en rad synpunkter på förslaget och kräver att man väntar med att fatta ett beslut.

Det är nu oklart när ett förbud kan börja gälla.

Förslaget handlar om ett rökförbud på bland annat uteserveringar och tågperronger.

Regeringen vill även skärpa reglerna för marknadsföring av tobak med tillexempel hårdare krav för butiker gällande skyltning av tobaksreklam. Man vill även att affärer som vill sälja tobaksvaror ska behöva söka tillstånd för sälja varorna.

Förslaget skulle ha röstats igenom under våren och trätt i kraft första januari 2019. Men nu sätter EU-kommissionen stopp för planerna och kräver att riksdagen väntar med att fatta beslut till efter valet, uppger Sveriges Radio.

Anledningen är att EU-kommissionen har invändningar i förslaget om en ny tobakslag. Bland annat när det gäller märkning av olika smaker på snus.

1 av 2 | Foto: Claudio Bresciani/TT / TT NYHETSBYRÅN

Regeringen för nu samtal med EU-kommissionen och i förra veckan beslutades det att man väntar med att behandla frågan till efter valet.

”Jättejättetråkigt”

– Det känns ju jättejättetråkigt, verkligen. Vi och våra medarbetare har ju jobbat stenhårt för att få fram de här förslagen, och få en bred förankring för dem, så det är klart att det är väldigt olyckligt, säger Agneta Karlsson, statssekreterare på Socialdepartementet till Sveriges Radio.

Förslaget om ett utvidgat rökförbud har ett starkt stöd i riksdagen men det råder delade meningar om hur utbrett förbudet ska vara.

Delar av oppositionen anser att regeringen har varit för långsamma med att föra en diskussion med EU-kommissionen.

– Ja, det är klart att hade regeringen agerat som brukligt, att den här processen med EU hade varit klart innan ärendet skickades till riksdagen, då hade vi inte hamnat i det här läget, säger Emma Henriksson (KD), ordförande i riksdagens socialutskott, till SR.

Hur det blir med det nya rökförbudet hänger nu i luften.

ARTIKELN HANDLAR OM